Hoppa till huvudinnehållet

Från tunnbröd till kalkbrott

Publicerad:
Reporter Filip Kowalski
Filip Kowalski
filip.kowalski@filipstadstidning.se
Lisbeth Abrahamsson borstar av det överflödiga målet från tunnbrödet för att brödet inte ska bli beskt.
Lisbeth Abrahamsson borstar av det överflödiga målet från tunnbrödet för att brödet inte ska bli beskt. Foto: Filip Kowalski

Navet i Nordmarks hembygdsförenings verksamhet är gruv- och mineralmuseet.

Men det finns gott om ekrar som kan leda ut till upptäckter och upplevelser i det grönskande sommarlandskapet.

En vandring till det gamla kalkbrottet i Limkullen ger upplevelsen av storslagen natur med inslag av kulturhistoria.

Inne i masmästargården har vedugnen gått varm under försommaren. Lisbeth Abrahamsson, som kommer att finnas på plats i café Gruvan när museet har öppet från onsdagar till söndagar, har bakat gott om tunnbröd.

– Vi kommer att ha mycket att välja på i caféet, bland annat veganska alternativ. Och så har vi våra tunnbrödsrullar med rökt älgkött. Vi har även skrädmjölsvåfflor, säger hon.

Hon vill gärna att besöka ska få en möjlighet att smaka på naturen.

– På mackorna kan man få smaker från naturen om man vill, som granskottssirap och björklavspesto till exempel. Folk brukar tycka att det är intressant och spännande att få smaka på det, säger hon.

Två kavlar

Lisbeth Abrahamsson är noga med att allt bröd ska vara hembakat och tunnbrödet bakas med gammal teknik i masmästargårdens vedugn. För att tunnbröden ska bli tunna och fina behöver man använda olika kavlar i processen.

– Man kvalar ut degen med randkavel, det går fort att kavla ut med den. Sen måste man ha en kruskavel, för annars blir brödet en stor bulle. Man kan säga att man naggar degen med den, säger hon.

Innan du körde in brödet i ugnen var du noga med att borsta bort överflödigt mjöl,

– Ja, det måste man göra, annars blir brödet beskt. Det är roligt att baka bröd enligt det gamla hantverket, säger hon.

 • Naturen har tagit över gamla cementblock.
  Naturen har tagit över gamla cementblock. Foto: Filip Kowalski
 • Jan Kruse har hittat resterna av en gammal räls.
  Jan Kruse har hittat resterna av en gammal räls. Foto: Filip Kowalski
 • Limkullens kalkbrott var i drift under 1830-talet och lades ner under 1940-talet.
  Limkullens kalkbrott var i drift under 1830-talet och lades ner under 1940-talet. Foto: Harald Carlborg
 • Till Limkullens kalkbrott gick ett stickspår från Nordmarks station, så att kalken kunde transporteras till masugnarna i Uddeholm.
  Till Limkullens kalkbrott gick ett stickspår från Nordmarks station, så att kalken kunde transporteras till masugnarna i Uddeholm. Foto: Harald Carlborg
 • Berget sträcker upp sig i det gamla kalkbrottet.
  Berget sträcker upp sig i det gamla kalkbrottet. Foto: Filip Kowalski
 • Mycket är igenväxt i det gamla kalkbrottet. Nordmarks hembygdsförening hoppas att det en dag ska kunna göras mer besöksvänligt genom att röjas upp.
  Mycket är igenväxt i det gamla kalkbrottet. Nordmarks hembygdsförening hoppas att det en dag ska kunna göras mer besöksvänligt genom att röjas upp. Foto: Filip Kowalski
 • Jan Kruse läser på en informationsskylt som satts upp vid en rastplats vid bron över Nordmarksälven.
  Jan Kruse läser på en informationsskylt som satts upp vid en rastplats vid bron över Nordmarksälven. Foto: Filip Kowalski
 • Känslan är att träden kan falla ner från kalkbrottets topp vilken sekund som helst.
  Känslan är att träden kan falla ner från kalkbrottets topp vilken sekund som helst. Foto: Filip Kowalski
 • Nu finns bara resterna kvar av järnvägens gamla lastkaj.
  Nu finns bara resterna kvar av järnvägens gamla lastkaj. Foto: Filip Kowalski
 • Resterna från det gamla kalkbrottet finns kvar i naturen. "Det ser ut som en stenöken", säger Jan Kruse.
  Resterna från det gamla kalkbrottet finns kvar i naturen. "Det ser ut som en stenöken", säger Jan Kruse. Foto: Filip Kowalski
 • Föreningens nye ordförande Jan Vennerström tycker att det är roligt att få presentera många lokala stuffer av mineral på mineralmuseet.
  Föreningens nye ordförande Jan Vennerström tycker att det är roligt att få presentera många lokala stuffer av mineral på mineralmuseet. Foto: Filip Kowalski
 • Jan Vennerström ordnar stufferna på mineralmuseet.
  Jan Vennerström ordnar stufferna på mineralmuseet. Foto: Filip Kowalski
 • Föreningens nye ordförande Jan Vennerström (till vänster) välkomnar sommarens gäster tillsammans med föreningens sekreterare Jan Kruse.
  Föreningens nye ordförande Jan Vennerström (till vänster) välkomnar sommarens gäster tillsammans med föreningens sekreterare Jan Kruse. Foto: Filip Kowalski
 • Jan Kruse kikar ner vid järnvägens gamla lastplats.
  Jan Kruse kikar ner vid järnvägens gamla lastplats. Foto: Filip Kowalski
 • Nordmarksälven ringlar under den gamla järnvägsbron som ledde mot Limkullen. "Det är otroligt hur de kunde få fundamenten på plats på den tiden", säger Jan Kruse.
  Nordmarksälven ringlar under den gamla järnvägsbron som ledde mot Limkullen. "Det är otroligt hur de kunde få fundamenten på plats på den tiden", säger Jan Kruse… Foto: Filip Kowalski
 • Nordmarksälven är fantastiskt vacker när den ramas in av grönska.
  Nordmarksälven är fantastiskt vacker när den ramas in av grönska. Foto: Filip Kowalski
 • Lisbeth Abrahamsson bakar tunnbröd i den vedeldade heta ugnen.
  Lisbeth Abrahamsson bakar tunnbröd i den vedeldade heta ugnen. Foto: Filip Kowalski
 • Lisbeth Abrahamsson lärde sig att baka tunnbröd genom att delta i en workshop.
  Lisbeth Abrahamsson lärde sig att baka tunnbröd genom att delta i en workshop. Foto: Filip Kowalski
 • Doften av nybakat bröd var ljuvlig i masmästargården.
  Doften av nybakat bröd var ljuvlig i masmästargården. Foto: Filip Kowalski

Nordmarks hembygdsförening har en förhållandevis ny ordförande i form av Jan Vennerström. Han vill vara med och bidra till att göra gruvmuseet och omgivningarna i Nordmark till ett besöksmål som passar för alla åldrar.

– Jag tycker att vi har en bra mix av sånt som kan vara intressant för den äldre generationen, men även gruvor och mineral kan vara intressant för alla - och kanske lite spännande för barnen som får en möjlighet att bli intresserade, säger han.

Och fortsätter:

– Vi har ju också caféet och vår tågmodell som beskriver hela Nordmark mellan gruvorna. Vi har museets del, men vi har även byggnader där det går att se hur man bodde förr. Hela masmästargården är en typisk sådan byggnad.

Likhet med Lesjöfors

Gruvmuseet har en likhet med Lesjöfors museum i att det ger besökarna en möjlighet att känna på olika material, inte bara se ett dem bakom en monter.

– Ja, man kan till exempel känna magnetdrag och sånt. Och i mineralmuseet kan man se hur extrema gruvorna kring Filipstad är, både kemiskt och kristallmässigt, säger Jan Vennerström som har gjort en sammanställning över kommunens malmtrakter i Persberg, Nordmarksberg och Långban.

Jan Vennerström hoppas på många besökare i Nordmark under sommaren. Och han ser fram emot att få skicka iväg besökarna därifrån - gärna med en picknickkorg från café Gruvan i handen. Det ingår i satsningen på olika vandringsslingor med gruvmuseet som utgångspunkt.

– Det är en bit mellan gruvområdet och hembygdsgården. Det gör att alla besökarna kanske inte får en känsla för gruvorna, säger han.

Ur det perspektivet skapades konceptet med picknickkorgarna, så att besökarna kan gå till gruvorna och fika, samt scanna QR-koder som satts upp på några platser vid gruvorna för att få information digitalt i sina smarta telefoner.

Lång drift

I Limkullens kalkbrott finns inga QR-koder än så länge, dock får besökarna uppleva en mäktig känsla när snårskogen plötsligt öppnar upp sig och ett massivt berg tornar upp sig. Här bröts dolomitisk kalk sedan 1830-talet och under den första halvan av 1900-talet. För att kunna transportera kalken till Uddeholms hyttdrift byggdes ett stickspår från Nordmarks station till Limkullens lastplats - en lastplats som idag har tagits över av naturen.

– Tanken är att vi ska få hela ingången uppröjd, säger Jan Vennerström.

Picknickkorgen kan med fördel tas med till en rastplats utmed den gamla järnvägen, intill bron över Nordmarksälven.

Jan Kruse, författare bakom flera böcker om gruvor, tycker att Limkullen är väl värt ett besök i sommar - liksom gruvmuseet i Nordmark.

– Jag tycker att museet ger en bra bild av gruvverksamheten i Värmland, en verksamhet som var så oerhört viktig, inte bara för Filipstads bergslag. Gruvnäringen skapade så mycket jobb i förlängningen, allt från dem som förädlade malmen till tackjärn och stångjärn till dem som tillverkade färdiga produkter som spik och hästskor, säger han.

Limkullen är plats han gärna återvänder till.

– Här har vi resterna av en gammal räls, säger han under besöket i kalkbrottet.

Och fortsätter:

– Det är svårt att föreställa sig att det gick ett stickspår till den här platsen, med tanke på hur det ser ut nu.

Artikeltaggar

Jan KruseNordmarks hembygdsföreningNordmarkshyttanSommarTurism

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.