Hoppa till huvudinnehållet

Elin mördades och blev Skövdes helgon

Publicerad:
  • Kapellet över källan är borta sedan länge och nu står här en minnessten. Platsen ligger på garnisonsområdet och är öppen för allmänheten. Man kommer dit genom att köra Storgatan, åka under järnvägen och sedan följa Pansarvägen till höger.
    Kapellet över källan är borta sedan länge och nu står här en minnessten. Platsen ligger på garnisonsområdet och är öppen för allmänheten. Man kommer dit genom att köra Storga… Foto: Anna Warner
  • Minnesstenen vid källan.
    Minnesstenen vid källan. Foto: Anna Warner
  • En bild finns i S:ta Helena kyrka.
    En bild finns i S:ta Helena kyrka. Foto: Anna Warner
  • Under en glasskiva i koret finns nedgången till den gravkammare i S:ta Helena kyrka där Elin ska ha varit begraven.
    Under en glasskiva i koret finns nedgången till den gravkammare i S:ta Helena kyrka där Elin ska ha varit begraven. Foto: Anna Warner
  • Staty av Elin på S:ta Helena kyrka, gjord av Astri Taube.
    Staty av Elin på S:ta Helena kyrka, gjord av Astri Taube. Foto: Anna Warner

Elin anklagades för mord och föll själv offer för mördare. Vid hennes död berättades det om mirakel och hon blev helgonförklarad. Kyrkan vid Hertig Johans torg bär hennes namn och hennes källa finns på garnisonsområdet.

Skövde kanske inte hade funnits i dag om det inte hade varit för Elin. När hon helgonförklarades fick hon namnet S:ta Helena, och hon var anledningen till att Skövde blev en stor vallfartsort under medeltiden.

Gravkammare i kyrkan

S:ta Helena kyrka ligger vid Hertig Johans torg och det sägs att hon var begravd i en gravkammare som man kan nå via en trappa i koret. Kammaren är stängd för besökare men man kan se trappan genom en glasruta i golvet.

Enligt traditionen var det Elin som tog initiativet till att bygga S:ta Helena kyrka, och likaså kyrkorna i Våmb och Götene.

Slog ihjäl maken

Elin levde på 1100-talet på en stor gård i Våmb och efter att hennes man dött ägnade hon sig åt välgörenhet.

En av hennes döttrar var gift med en man som misshandlade sin hustru, och en dag slog parets tjänstefolk ihjäl honom. De tyckte mycket om sin husfru och stod inte ut med att hon blev slagen.

Mördades av släkten

Mannens släkt skyllde mordet på Elin som då, kanske för att hålla sig borta tills allt hade lugnat ner sig, gav sig av på en pilgrimsresa till Jerusalem.

När hon återkom till Skövde ville hon besöka invigningen av Götene kyrka, men på vägen dit blev hon mördad av släktingar till svärsonen.

Elins källa vid P4

När hon bars till kyrkan i Skövde tog sällskapet en paus. Där man placerade Elins kropp under pausen sprang en källa upp som sägs ha hälsofrämjande egenskaper.

Ett kapell byggdes över källan och det finns nedskrivet att kapellet fanns där år 1373. Det revs 1759 och delar av det användes till att renovera S:ta Helena kyrka och även bygga stenbron som finns vid källan.

Källan finns kvar och ligger nära Pansarvallen vid P4.

Flera mirakler

Det sägs att Elin fick sitt ena finger avhugget då hon mördades, och i samband med hennes död ska det ha inträffat flera mirakler. Bland annat ska en blind man ha fått sin syn tillbaka då han tog blod från fingret och strök det över sina ögonlock.

Elin blev helgonförklarad den 31 juli 1164. Hon blev då Sveriges första kvinnliga helgon.

Pilgrimsled

Det finns även en pilgrimsled, S:ta Elins led, som går mellan Skövde och Götene, via Varnhem och Skara. Den är en del av det nätverk av pilgrimsleder som kallas S:t Olofs led, och som leder till Nidarosdomen.

På hemsidan för Svenska kyrkan i Skövde finns en karta som visar hur man går från S:ta Helena kyrka, genom centrum och vidare mot Varnhem.

Källor: Bland annat Riksarkivet och Svenska kyrkan.

Artikeltaggar

SkövdeSommarTurism

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.