Kinnekulle är ett populärt turistmål under sommarperioden. Många vill uppleva Kinnekulles natur och ta del av historien i området.
I och med coronapandemin kan det mycket väl bli en sommar där folk i allt högre utsträckning semestrar på hemmaplan, eller hemestra som det nu populärt heter.
Lisa Mikko, marknadskommunikatör på turistbolaget Destination Läckö-Kinnekulle, lotsar dig genom att ge några tips på turistmål och sevärdheter i området.
Lasses grotta i Husaby:
”Här bodde jägaren Lasse Eriksson tillsammans med sin fru Inga i drygt 30 år i en primitiv bostad byggd direkt mot klevkanten. Lasse var en man som gick sin egen väg och som på olika sätt valde att ställa sig vid sidan av samhället.
Grottan är en väldigt speciell, stillsam och fridfull plats, framförallt på kvällen när solen går ner. Det är ett uppskattat turistmål bland många besökare. Här finns det även ett vindskydd.”
Kinnekulle utsiktstorn:
”Greve Carl Klingspor, som bidrog till järnvägen på Kinnekulle, lät bygga utsiktstornet 1892. Från det 19 meter höga tornet får man en bra överblick över Kinnekulle och Vänern.
Vid klart väder kan man se flera mil långt och ända upp till Värmland. Det är en häftig plats jag kan rekommendera att besöka om man aldrig tidigare varit på Kinnekulle.”
Husaby kyrka och biskopsborgen:
”Husaby är ett populärt besöksmål sedan urminnes tider. Här döptes Sveriges första kristna kung Olof Skötkonung, och detta var en starkt betydande plats under tidig medeltid. I närheten finns även Sankt Sigfrids källa, Sankta Brigidas källa och ett kafé. En gångslinga från den spännande kyrkan med mycket historia finns biskopsborgen. Det är en mysig och rolig plats, framförallt för barn som kan springa i borgen och klättra.”
Stora stenbrottet:
”Stenbrottet ger ett dramatiskt intryck med de 400 miljoner år av Kinnekulles stenhistoria som visar sig i brottet. Nere i brottet kan man vandra, fika och grilla.
Om man köper fiskekort har man också möjligheten att fiska där. Nära stora stenbrottet finns Kinnekulle vandringsled dit man kan göra en avstickare.”
Blombergs bad:
”En fin och långgrund badplats med sandstrand, klippor och brygga. Andra badplatser i området jag kan rekommendera är Jutaviken (Årnäs), Kinnekullecampingen och Källby badplats.”
Råbäcks mekaniska stenhuggeri:
”Hur stenen från brotten på Kinnekulle togs om hand kan man se i stenhuggeriet där det fortfarande finns en mängd äldre fungerande maskiner som kan bearbeta stenen. Sommartid arbetar flera konstnärer med stenhuggeri här, så fråga gärna om någon av dem vill visa sina arbeten.”
Årnäs:
”Det gamla brukssamhället vid Vänern är en fridfull plats att strosa omkring på. Här finns småbåtshamn och gamla byggnader från glasbrukstiden och i en av byggnaderna har ett inredningsföretag sitt showroom."
Hellekis säteri:
”Säteriet har anor från medeltiden och den nuvarande huvudbyggnaden från 1700-talet är byggd i karolinsk stil. I trädgården växer unika träd såsom till exempel ginko, äkta kastanj och valnötsträd, och här finns en välskött perennrabatt och en rosengård. I kaféet erbjuds mat och fika och i växthusen visas konstutställningar."
Munkängarna:
”Naturreservatet vid Munkängarna är vackert året om. Under våren blommar ramslöken och på sommaren svalkar de höga lövträden som sedan under hösten lyser i gult och orange. Gå uppför trappan vid klevkanten och blicka ut över lövskogen. Härifrån är det nära till Stora stenbrottet.”
Söckeviken:
”Längs med vägen mot Kinnekulle camping ligger en liten strand längs med Kinnekulle vandringsled. Följer man leden mot campingen går man förbi Söcke grottor som sticker ut som klippblock över vattenkanten.”
Stora salen:
”Mitt i barrskogen öppnar sig något som känns som en parkmiljö. Här finns grilltunnor och massor av plats att springa och leka på. Utsikten över Kinneviken är fantastiskt och vid klart väder går det att se ända till Läckö slott.”