Hoppa till huvudinnehållet

Barnen fiskar gratis i Skillerälven

Publicerad:
70 kilo regnbåge sattes ut i Skillerälven lagom till sommarlovet. Här ska kommunens alla barn i åldrarna 4-15 år kunna fiska gratis i sommar.
70 kilo regnbåge sattes ut i Skillerälven lagom till sommarlovet. Här ska kommunens alla barn i åldrarna 4-15 år kunna fiska gratis i sommar. Foto: Filip Kowalski

Sportfiskeklubben Filip vill bidra till barnens sommarlov.

Därför släpptes sammanlagt 70 kilo regnbåge ut i Skillerälven under skolavslutningen.

– Här får alla kommunens barn i åldrarna 4-15 år fiska gratis i sommar, säger Tommy Bäck, fiskeklubbens kassör.

Regnbågarna som kom till Filipstad i samband med skolavslutningen hade tre stopp framför sig. Fiskeklubben skulle släppa i 100 kilo ädelfisk i Gammelhytten, 70 kilo i Skillerälven och 30 kilo i Potten.

– Det här är regnbåge som kommer från Gustavalax i Hagfors. Den har en medelvikt på ungefär åtta hekto, så det är en jättefin matfisk, säger Tommy Bäck, kassör i SFK Filip.

Fisken anlände till Skillerälven i en tankbil från Gustavalax i Hagfors.
Fisken anlände till Skillerälven i en tankbil från Gustavalax i Hagfors. Foto: Filip Kowalski

Fisken som fick Skillerälven som sitt nya hem är tänkt att fiskas av kommunens sommarlovslediga ungdomar, alla barn i åldrarna 4-15 år fiskar gratis till och med vecka 34.

Tommy Bäck tror att fisken kommer att trivas utmärkt i älven mellan dammen vid Storbrohyttan och kvarndammen.

– Vi har bra vatten i Filipstad som passar för ädelfisk. Så nu är det bara att vässa krokarna och komma hit, säger han och skrattar.

Bara för att fisken har släppts i vid älven innebär det inte att den kommer att stanna där.

– Regnbågen är en liten vandringsfisk som tycker om att röra på sig. Några fiskar kommer säkert att ta sig förbi kvarndammen, medan andra kommer att ta sig in i Norsbäcken och in i Färnsjön - men det är en väldigt liten del av fisken. De flesta kommer nog ändå att gå här, kanske upp mot Storbrodammen där det är mer strömt vatten, säger han.

70 kilo regnbåge sattes ut i Skillerälven lagom till sommarlovet. Här ska kommunens alla barn i åldrarna 4-15 år kunna fiska gratis i sommar. Tommy Bäck är kassör hos Sportfiskeklubben Filip.
70 kilo regnbåge sattes ut i Skillerälven lagom till sommarlovet. Här ska kommunens alla barn i åldrarna 4-15 år kunna fiska gratis i sommar. Tommy Bäck är kassör hos Sportfiskeklubben Filip. Foto: Filip Kowalski

Artikeltaggar

FilipstadFiskeNyheterSFK FilipSommarTurism

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.