• idag
  21 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.4 mm
 • fredag
  22 jan
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   1.3 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vi behöver mera civilkurage i samhället

Ledare
PUBLICERAD:
Malala Yousafzai är en av människorna som satt sitt liv på spel för andras, skriver Per Scheutz.
Foto: Kirsty Wigglesworth
Vad är civilkurage? Den vanligaste uppfattningen om civilkurage innebär att konfrontera någon eller att utföra ett hjältedåd.

Begreppet växte fram under 1800-talet och har franska rötter. 1835 nämns courage civil – den enskildes mod att ha en egen uppfattning. Brian Palmer som är antropolog och religionsvetare har undervisat i civilkurage och personligt ställningstagande vid olika universitet ger denna definition på civilkurage. Civilkurage är att ta risker för personer utanför den egna familjen och vänkretsen eller för en gemensam sak som demokrati. Civilkurage är altruistiskt mod utan personlig vinning, förklarar han.

Historien är full av människor som satt sina liv på spel för att rädda andra som Mahatma Gandhi, Raoul Wallenberg och Malala Yousafzai. Alla möjliga sorters människor visar civilkurage, blyga, utåtriktade, fattiga likaväl som rika. Men de finns en del mönster; bland annat är kvinnorna i majoritet, säger Brian Palmer. Det är just i krissituationer som människor i första hand uppvisar civilkurage. Här är några exempel:

16-åringen som övervann rädslan och polisanmälde rånaren. Andreas Åberg och Andreas Kristiansson som hoppade i Klarälven i mars och räddade en kvinna som hoppat från Skårebron. 27-årige Achraf från Helsingborg som stoppade ett pågående rån i centrala delen av staden. Exemplen är många. Men civilkurage kan också vara att stå för sin mening även när det innebär en personlig risk. Det kan exempelvis handla om politiker som vågar inta och upprätthålla en inte opportun ståndpunkt eller också att bemöta uttalanden som är att betrakta som exempel på vardagsrasism. Ett exempel är skidskytten Sebastian Samuelsson som stått upp mot dopningen i den sporten. I över tio år har Kristdemokraterna drivit frågan om att det behövs en särskild civilkuragelag men utredningar har visat att en sådan lagstiftning skulle få begränsad effekt.

Vi människor är för olika. Tillit är en viktig faktor när det kommer till civilkurage. Tillit är en fantastisk resurs som ännu så länge är relativt stabil i Sverige, apropås vad som kan anses vara ett svenskt kännetecken. Men det finns naturligtvis inga garantier för det enligt Brian Palmer. Fler behöver förstå att civilkurage bygger på det personliga ansvaret. Politiker och myndigheter behöver uppmuntra och stödja personer som griper in för sina medmänniskor. Först då uppnår vi en verklig förändring. Civilkurage är en mänsklig tillgång som vi behöver mera av i dagens samhälle.