Hoppa till huvudinnehållet

En fika i karolinernas miljö vid Simsjön

Publicerad:
Bernhard Englund är nöjd över att kullerstenarna från Hertig Johans torg nu ligger utanför huset Ryttmästarbostället.
Bernhard Englund är nöjd över att kullerstenarna från Hertig Johans torg nu ligger utanför huset Ryttmästarbostället. Foto: Anna Warner

Bernhard Englund har fått boka av de besökare som skulle ha kommit till Ryttmästarbostället vid Simsjön. Men han välkomnar alla som vill gå runt på egen hand.

Kavallerimajor Bernhard Englund svänger i full fart runt hörnet på den gamla ladan för att möta SLA:s reporter. Just den här dagen är han klädd i en karolinsk ryttmästaruniform och kommer farande på en vanlig segway. Men han har även en som ser ut som en häst.

– När jag använder den ser det ut som om jag kommer ridande på en häst.

Bernhard Englund tar sig fram på sin segway. Här utanför torp nummer 41 i Vadsbo kompani som var det första huset han flyttade till området.
Bernhard Englund tar sig fram på sin segway. Här utanför torp nummer 41 i Vadsbo kompani som var det första huset han flyttade till området. Foto: Anna Warner

Inställda besök

Bernhard skulle under våren och början av sommaren ha tagit emot ett par tusen personer, mellan 30 och 40 busslaster. Det vanliga besöket innehåller guidning och buffé i det hus som heter Ryttmästarbostället.

Allt är inställt på grund av coronaviruset, men Bernhard hoppas på att kunna välkomna dem som har beställt ett besök i augusti och september.

Historielektioner

Under hela sommaren kommer området dock att vara öppet för besökare, även om de inte kommer att få någon guidning av Bernhard. I stället kan man på ett par ställen, vid myntinkast på husen, få historielektioner.

– Västgöta-Bengtsson berättar om torp nummer 41 i Vadsbo kompani. Det var det första huset som jag flyttade hit, 1993. Man kan också lyssna på Stig Aaby-Ericson som berättar om K3:s gamla husartorp.

Vid gaveln på Ryttmästarbostället finns det möjlighet att fika med utsikt över sjön.
Vid gaveln på Ryttmästarbostället finns det möjlighet att fika med utsikt över sjön. Foto: Anna Warner

Plats för picknick

På flera platser på området finns bord, stolar och bänkar, och Bernhard poängterar att alla är välkomna att slå sig ner med sin fikakorg.

– Vandringsleden runt Simsjön går förbi här, så här kan man stanna och fika. Det spelar ingen roll om bommen är nedfälld, det är bara att gå in.

Karolinerna och stormaktstiden på 1600- och en bit in på 1700-talet är Bernhards specialitet men även historia från andra tider möter besökaren på Ryttmästarbostället. På området finns 16 hus som har flyttats dit.

Stenar från torget

Bernhard är extra nöjd med ett av de senaste tillskotten och visar stolt upp torget.

– De här kullerstenarna kommer från Hertig Johans torg, och det är sannolikt de stenar som Skövdeborna samlade in i mitten av 1600-talet. Tomtägarna kring torget fick i uppdrag att bidra med sex lass kullersten för att täcka torget.

– Stenarna har lagts om på torget flera gånger sedan dess, men slitaget tyder på att det här är de ursprungliga stenarna, anser Bernhard.

Förutom husen finns det andra saker att se på området. Som exempelvis statyn av Karl XII och några kanoner.
Förutom husen finns det andra saker att se på området. Som exempelvis statyn av Karl XII och några kanoner. Foto: Anna Warner

Artikeltaggar

SkövdeSommarTurism

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.