Hoppa till huvudinnehållet

Kata, munkar och dahlior i Varnhem

Publicerad:
  • Klosterkyrkan i Varnhem. Här ligger bland andra Birger jarl begravd.
    Klosterkyrkan i Varnhem. Här ligger bland andra Birger jarl begravd. Foto: Anna Warner
  • Kata ligger i sin grav vid den utgrävda kyrkan i Kata gård.
    Kata ligger i sin grav vid den utgrävda kyrkan i Kata gård. Foto: Anna Warner
  • Kata gård ligger på kullen ovanför klosterruinen. Här kan man se Katas grav, en utgrävd kyrka samt lära sig mer om de kristna vikingarna i Varnhem.
    Kata gård ligger på kullen ovanför klosterruinen. Här kan man se Katas grav, en utgrävd kyrka samt lära sig mer om de kristna vikingarna i Varnhem. Foto: Anna Warner
  • I Kata gård finns modeller av de kyrkor som har legat på platsen.
    I Kata gård finns modeller av de kyrkor som har legat på platsen. Foto: Anna Warner
  • I klosterruinen finns skyltar som berättar om de olika rummen och det liv som munkarna levde.
    I klosterruinen finns skyltar som berättar om de olika rummen och det liv som munkarna levde. Foto: Anna Warner
  • I Varnhem med omnejd kan man vandra på både Rosenstigen och Pilgrimsleden.
    I Varnhem med omnejd kan man vandra på både Rosenstigen och Pilgrimsleden. Foto: Anna Warner
  • Örtagården ligger bredvid klosterruinen.
    Örtagården ligger bredvid klosterruinen. Foto: Anna Warner
  • Svenska dahliasällskapet och Skara kommun har en stor dahliaodling i Varnhem.
    Svenska dahliasällskapet och Skara kommun har en stor dahliaodling i Varnhem. Foto: Anna Warner
  • Rosenstigen och Pilgrimsleden går i vacker natur.
    Rosenstigen och Pilgrimsleden går i vacker natur. Foto: Anna Warner

Varnhem är mest känt som ett historiskt besöksmål, men kan även locka de blomster- och naturintresserade. Vid Ryttaregården finns stora dahliarabatter, och Rosenstigen tar besökarna på en vacker tur i omgivningarna.

Varnhem lockar många besökare varje år och sedan Kata gård invigdes har de blivit fler och fler.

Huset ligger på kullen ovanför klosterruinen och är en överbyggnad över den kyrkoruin som, tillsammans med tillhörande kyrkogård, grävdes ut för några år sedan.

Katas gravsten

Inne i byggnaden finns en utställning om utgrävningen, om vikingarna i Västergötland, om människorna som bodde på gården Varnhem samt om kristnandet. Här finns även Kata i sin grav av kalksten där hon begravdes för ungefär tusen år sedan.

Hon härskade på gården Varnhem och hennes gravsten, skriven med runor, har under lång tid funnits i klostermuseet. Vid utgrävningarna upptäckte man att gravstenen passade precis över en av gravarna.

Eftersom det ständigt är utomhusklimat i utställningslokalen finns inga föremål där. De visas i stället på Västergötlands museum i Skara, i utställningen Kata och Kättil.

Gav namn åt dahlian

För de historieintresserade som besöker Varnhem är klosterkyrkan, klosterruinen och museet också väl värda ett besök, medan de blomsterintresserade kanske hellre dröjer sig kvar vid Ryttaregården. Huset ligger mittemot kyrkan och fungerar som turistbyrå för Varnhem med omnejd.

I trädgården har Svenska dahliasällskapet sedan 2018 en stor odling tillsammans med Skara kommun. Anledningen är att Andreas Dahl, som fått ge namn åt blomman, föddes i Varnhem 1751. Han studerade på Uppsala universitet och hade Carl von Linné som lärare.

Fin vandringstur

Naturen i Varnhem bjuder på en fin vandringstur och Rosenstigen är en slinga på cirka två kilometer som börjar vid Ryttaregården.

Utmed stigen finns skyltar som berättar om gamla hus, järnåldersgravar, och en inspelningsplats för Arnfilmerna med mera.

Även pilgrimsleden passerar området.

Inga utgrävningar

Klosterkyrkan, klosterruinen, museet, Kata gård och caféet kommer i år att vara öppet som vanligt. I skrivande stund planerar man för en guidning per dag av Kata gård. Förändringar kan dock ske på grund av corona och dagsaktuell information finns i Ryttaregården.

Tanken var att utgrävningarna av munkarnas kvarn och verkstad, nedanför kullen där Kata gård ligger, skulle återupptas under sommaren. De är dock inställda på grund av coronaviruset.

Kunglig begravningskyrka

Klostret i Varnhem byggdes under den senare delen av 1100-talet efter att fru Sigrid donerat sin gård till cistercienserbröderna 1150.

Klostrets betydelse växte och kyrkan blev en kunglig begravningskyrka. Här ligger även Birger jarl tillsammans med sonen Erik och hustrun Mechtild begravda.

Under 1600-talet restaurerades kyrkan av Magnus Gabriel De la Gardie, som skapade gravkor och minneshall för sig och sin familj.

Artikeltaggar

SommarTurismVarnhem

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.