Hoppa till huvudinnehållet

Elving Älgs värsta dag inger hopp

Publicerad:
Anita Forsnäsgård är aktuell med den nya barnboken Elving Älgs värsta dag. Det är hennes andra barnbok men femte bok sett till alla kategorier.
Anita Forsnäsgård är aktuell med den nya barnboken Elving Älgs värsta dag. Det är hennes andra barnbok men femte bok sett till alla kategorier. Foto: Ida Myrin

En tidningsartikel som etsade sig fast i författaren Anita Forsnäsgårds minne har nu resulterat i en barnbok med lekfulla illustrationer. Boken heter Elving Älgs värsta dag och det är precis det den handlar om.

Den vita älgen Elving går runt i storskogen vid Alsterån och äter granskott i godan ro. Han har en ganska bra dag, helt enkelt. Men den trivsamma dagen tar en snabb vändning när Elving bestämmer sig för att dricka vatten i en hästhage. Han blir stucken av en geting och allt som följer blir bara himla trassligt. Helt plötsligt har en dag som präglats av frihet och lugn förvandlats till den värsta någonsin.

Anita Forsnäsgård barnbok Elving älgs värsta dag
Anita Forsnäsgård barnbok Elving älgs värsta dag Foto: Ida Myrin

– Men historien inger hopp, säger Anita Forsnäsgård utan att avslöja för mycket om handlingen.

Idén till boken kom egentligen redan för över tio år sedan när hon läste en artikel i en lokaltidning.

– Jag läste om en lantbrukare som hade hittat ett stängselband på marken. Han hade bundit fast det i sin traktor men när han började köra kom en älg fram i andra änden.

Illustrationer

Älgen hade trasslat in sina horn i bandet och bilden av detta har inte lämnat Anita Forsnäsgård sedan dess.

– Visst måste lantbrukaren ha blivit förvånad, men vad förvånad älgen måste ha blivit också!

Illustrationerna av Elving Älg och storskogen har skapats av Solveig Rudström.
Illustrationerna av Elving Älg och storskogen har skapats av Solveig Rudström. Foto: Ida Myrin

För två år sedan skrev hon ett manus och tog kontakt med formgivaren Anita Stjernlöf-Lund som hon tidigare samarbetat med. Anita Stjernlöf-Lund kopplade i sin tur in konstnären Solveig Rudström som nappade på idén. Hon har bildsatt boken med färgglada, lekfullt barnsliga och ärliga illustrationer av både Elving och andra djur som finns i skogen.

– Hon är väldigt duktig på djur och har skapat en kombination av både humor och ärlighet. Med formgivningen på det har det blivit en jättefin helhet.

Öva på trassel

Trasslet som Elving Älg hamnar i kan spegla det som vi människor råkar ut för dagligen. Livet är inte alltid en dans på rosor och Anita Forsnäsgård tror att det är något vi ibland behöver påminnas om.

– Jag tror att vi behöver öva på det där med trasslighet överlag. Det blir i regel bra, det löser sig. Kanske inte som man trott, men på något sätt blir det bra.

Foto: Ida Myrin

Då det i alla tider har gjorts bland annat filmer, böcker och musik som kretsar kring dagliga problem, stora och små, är det tydligt att det är något som upptar en stor del av våra liv.

– Livet håller på men man får greja med det, helt enkelt.

Att Elving Älg är just vit beror på att det finns en vit älg vid Anita Forsnäsgårds barndomshem.

– Den rör sig i trakterna under sommaren och försvinner precis innan jakten startar, berättar hon.

– Älgar är väldigt fascinerande och spännande. Det är något sagolikt med dem.

Roman på gång

Anita Forsnäsgård har tidigare fått Ellen Keys vistelsestipendium och därför fått åka till Strand för att fokusera på skrivandet i en kreativ miljö. I år fick hon även Henning Mankells vistelsestipendium och planen var därför att åka till Sveg för att skriva på en kommande roman i sommar. Hur det blir är ännu oklart, på grund av covid-19 och reserestriktionerna som följt med viruset, men oavsett kommer författandet att fortsätta.

– Det är en speciell tillfredsställelse att skriva eget. Det ger mig en sorts meningsfullhet.

Artikeltaggar

ÄlgAnita ForsnäsgårdFörfattareHammaröKarlstadNöje/KulturSolveig Rudström

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.