Hoppa till huvudinnehållet

21 naturreservat att välja på i Säffle

Publicerad:
Glaskogen är Värmlands största naturreservat. Där finns närmare 80 sjöar.
Glaskogen är Värmlands största naturreservat. Där finns närmare 80 sjöar. Foto: Hans-Åke Henriksson

Det finns gott om vacker natur att besöka i Säffle och det finns något för alla; fina vyer, fågelskådningsplatser, vandringsleder, skärgårdar, sjöar och skogar.

I Säffle kommun finns det 21 naturreservat med mycket omväxlande natur, från skärgårdarna i söder till de djupa skogarna i väster och norr. Det minsta är Hösås på endast 2 hektar och det största är Glaskogen. De två nyaste reservaten är Gillbergaskogen och Kackerudsmossen.

• Glaskogen

Det nästan 30 000 hektar stora området är Värmlands största naturreservat, och bland de vackraste i Sverige. Fågellivet är rikt och i och med att Glaskogen ligger mitt i växtgränsen för många nordliga och sydliga arter finns här ett varierande växtliv. I reservatet finns milsvida vandringsleder för både längre och kortare turer. Utmed lederna finns många vindskydd och övernattningsmöjligheter. Glaskogens närmare 80 sjöar ger fina möjligheter till fiske, bad och unika naturupplevelser.

• Brosjön

Brosjön är dock inte ett naturreservat, men ändå värt att besöka. Strandängen har nu fått nytt liv då Säffle kommun, tillsammans med markägarna runt Brosjön, restaurerat marken. Syftet är att förbättra förutsättningarna för fågellivet. T otalt har över 200 fågelarter rapporterats från Brosjön.

• Skärgården

Lurö skärgård innehåller cirka 250 öar och skär och därmed en stor variation av vackra skärgårdsmiljöer som är värda ett besök med båt. Utmed Värmlandsnäs sydvästra kust ligger också närmare 200 öar, holmar och skär som tillsammans bildar Millesviks skärgård. Reservatet nås endast med båt, och vissa av de mindre öarna har stor betydelse för fågellivet, och är därför skyddade som fågelskyddsområde. Nyfiken på övriga reservat? Se faktarutan på nästa sida.

Storslagen vandring i Glaskogen

Artikeltaggar

LuröSäffleSommarTurismVärmlandsnäs

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.