Hoppa till huvudinnehållet

Tallmon – ett stycke naturskog och tystnad mitt i centrum

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Man behöver inte gå långt från shoppingcentret i Charlottenberg innan man befinner sig mitt i gammal naturskog.
Man behöver inte gå långt från shoppingcentret i Charlottenberg innan man befinner sig mitt i gammal naturskog. Foto: Kerstin Herö

Bara ett stenkast från alla shoppingcenter i Charlottenberg, med sitt myller av människor och trafik, finns en helt annan värld. Följ en av naturstigarna in i Tallmons naturreservat och du omgärdas snart av natur som ger dig en känsla av att befinna dig djupt inne i en gammal naturskog.

Det är ovanligt med så tätortsnära naturreservat. Tallmon ligger strax väster om riksväg 61 vid infarten till Charlottenberg och är lätt att nå.

På en yta av cirka 70 hektar inryms stora naturvärden och ett nätverk av vandringsstigar och leder att jogga, cykla och promenera runt. Flera iordningställda rastplatser med ved och grillplats.

Inom Tallmons naturreservat finns flera vandringsleder och naturstigar.
Inom Tallmons naturreservat finns flera vandringsleder och naturstigar.

Tallmostugan, i början av naturreservatet, används flitigt. Invändigt finns en eldstad och bord och bänkar om man vill grilla och laga mat. Utanför raststugan finns grillplats med sittplatser. Och även ett utegym för den som vill kombinera promenader och jogging med träning.

Bland Charlottenbergsbor är natur- och friluftsområdet väl känt och ett populärt strövområde.

För andra som besöker orten och shoppingcentren i Charlottenberg kan Tallmon ge en stunds skön avkoppling.

– Man blir lika förvånad varje gång. Du tar en av naturstigarna och behöver inte gå långt innan du är omgiven av vacker natur och tystnad, du försvinner från hela stöket och vimlet vid shoppingcentret. Det finns väldigt fina gångstråk, säger miljöchefen Mats Rydström på Eda kommun som äger marken och förvaltar reservatet.

Några av naturstigarna leder ner till Vrångsälven som flyter fram i dalgången.

Naturreservatet har varierande natur och terräng. Tvåhundra år gamla tallar, blandas med gran och lövträd. Sandig hedmark med fuktiga ravinlandskap med mycket växtlighet längs Vrångsälven.

Vid biodammen finns gott om fåglar och grodor.
Vid biodammen finns gott om fåglar och grodor.

Det finns gott om fågelholkar i naturreservatet. En av promenadstigarna leder ner till biodammen. En anlagd våtmark som är hemvist för fåglar, insekter och groddjur. Under våren kan man lyssna till alla grodorna.

Här finns en rastplats med utsikt över dammen. Vrångsälven flyter förbi på andra sidan och där kan man spana efter bävrar från ett torn.

En ny bro har lagts över Vrångsälven vid biodammen. Här iordningställs en led upp till Haraldstjärn.
En ny bro har lagts över Vrångsälven vid biodammen. Här iordningställs en led upp till Haraldstjärn.

– Vi har lagt en helt ny bro över Vrångsälven vid biodammen. Därifrån har vi tänkt göra en led upp till Haraldstjärn. Den är uppröjd delvis redan från bron och markerad med snitslar av plast, berättar Mats Rydström.

Men leden ska ställas i ordning ytterligare och vid tjärnet ska det bli vindskydd och grillplats och en flytbrygga för mete.

Tyst och stilla i naturen. Men Tallmon är också centrum för aktiviteter. Här är Lilla Tallmoloppet för ett par år sedan.
Tyst och stilla i naturen. Men Tallmon är också centrum för aktiviteter. Här är Lilla Tallmoloppet för ett par år sedan. Foto: AN-arkiv

Tallmons naturreservat bildades 2010 och har sedan utvecklats som natur-och friluftsområde efterhand, bland annat med hjälp av statliga bidrag.

Det finns även några kulturlämningar i området. Rester av Morast skans från mitten av 1600-talet och Nolby skans, ett skyttevärn från 1905. En lång trappa leder ner till Karl XII:s källa i ravinen.

Historiens spår i gränskommunerna

Artikeltaggar

CharlottenbergEda kommunKarl XIIMeraSommar

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.