Hoppa till huvudinnehållet

Boda borg satsar på utomhusaktiviteter

Publicerad:
Reporter Anders Hestad
Anders Hestad
anders.hestad@kt-kuriren.se
Coronaviruset har drabbat verksamheten på Boda borg hårt. Ett sätt för att kunna hålla viruset borta från lokalerna är att städa ordentligt. För att kunna göra det effektivt har man köpt in en ryggburen elektrostatisk spruta. Här är det Samuel Bergwall och Martin Ärlandsback som visar hur den fungerar.
Coronaviruset har drabbat verksamheten på Boda borg hårt. Ett sätt för att kunna hålla viruset borta från lokalerna är att städa ordentligt. För att kunna göra det effektivt har man köpt in en ryggburen elektrostatisk spruta. Här är det Samuel Bergwall och Martin Ärlandsback som visar hur den fungerar. Foto: Anders Hestad

Ett normalt år lockar Boda borg tusentals besökare på sommaren.

Hur det blir i år vet ingen.

– Men vi kommer troligtvis att satsa extra på vattensporter vid Näset, säger Martin Ärlandsback, som är en av ägarna.

2020 skulle bli ett jättebra år för Boda borg i Karlskoga, bland annat skulle man satsa på flera nya questar och en hel del annat.

Då slog convid-19 till.

– På bara några dagar förändrades hela vår verksamhet, från något otroligt positivt till ett stort svart hål. Det var faktiskt chockerande, säger Martin Ärlandsback.

Lockar många

Boda borg är en av Karlskogas största turistmagneter, kanske den allra största. Varje år besöker cirka 60 000 äventyrssugna stället med de kluriga uppgifterna.

– Vi tänkte slå rekord i år, nu blir det något helt annat…

Rök och laser finns det i en av de nya questarna, The Joker.
Rök och laser finns det i en av de nya questarna, The Joker.

Trots motgången kämpar man vidare.

– Vi har öppet, men vi tar bara in ett fåtal åt gången. Vi vill att de som kommer hit ska känna sig säkra. Faktum är att vi har tagit bort två tredjedelar av kapaciteten.

Tuffa questar

Martin berättar vidare att man ändå hann med att färdigställa ett par nya questar innan restriktionerna.

– Joker med laser och rök är otroligt häftig, den har gjort succé. The Beast är en annan ny quest som verkligen är något extra. Otroligt svår, faktum är att i nuläget är det ingen som lyckats klara den. Frågan är om någon kommer att göra det…

Questen Beast är riktigt tuff, så svår att ingen har klarat den. Än...
Questen Beast är riktigt tuff, så svår att ingen har klarat den. Än...

– Ser man till helheten har vi nog det bästa ”huset” någonsin, och då sätter ett virus stopp för i stort sett allt.

Men på upplevelseföretaget är man ändå optimistiska. Boda borg är nämligen mer än questarna i husen. En hel del av verksamhet är nämligen utomhus, inte minst på somrarna.

Bananbåt

Och nu hoppas Martin och kollegorna på en varm och solig sommar.

– Vi brukar ha en del aktiviteter nere vid Möckeln, längst ut på Näset. Om vädret bara blir bra kommer vi att satsa ordentligt där i sommar. Och det kan bli riktigt kul. Vi kan erbjuda allt från att åka bananbåt, ”soffa” och den tuffa ringen för de som gillar fart. Vill man ta det lite lugnare finns det stand upp paddleboard att hyra. Kanske hittar vi på ytterligare något spännande.

– Vid Näset ska man också kunna hyra segways. Populära klätterväggen finns ju också. Den kanske vi kan frakta dit, säger Samuel Bergwall, som också är delägare.

Hemestra

Men att satsa på utomhusaktiviteter är en chansning.

– Det är ju otroligt väderberoende. Därför kommer vi bara att kunna vara där när solen skiner.

– Men vi tror och hoppas att folk vill göra roliga saker på hemmaplan nu när resandet är så begränsat.

KT testar höghöjdsbana: "Mig får ni aldrig med ovanför marken"

Artikeltaggar

MeraSommar

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.