Hoppa till huvudinnehållet

Alfred Nobels Björkborn – ett populärt besöksmål

Publicerad:
Reporter Anders Hestad
Anders Hestad
anders.hestad@kt-kuriren.se
Verksamhetschef Anneli Lyckeborn hoppas att Alfred Nobels Björkborn blir välbesökt i sommar. Här tillsammans med Nobel i laboratoriet.
Verksamhetschef Anneli Lyckeborn hoppas att Alfred Nobels Björkborn blir välbesökt i sommar. Här tillsammans med Nobel i laboratoriet. Foto: Anders Hestad

Alfred Nobels herrgård, Björkborn, lockar många besökare.

Inte undra på. Här möts historia och vetenskap, inte sällan serverade med hjälp av teaterguidningar och roliga experiment.

Som turist i Karlskoga borde ett besök på Alfred Nobels herrgård vara en självklarhet. Och för den som verkligen vill ha en inblick i Alfred Nobels liv, gärningar och till det som till slut blev Nobelpriset, är det här platsen att satsa på.

Men det finns mer i området kring herrgården än bara Nobels stiliga hem.

Kanoner

Här ligger också ett litet, men spännande industrimuseum. Här kan man bland annat beskåda äldre kanoner och följa Bofors historia från 1646 till sent 1900-tal. Ofta går det också att få en guidning.

Fiffiga huset och Nobels laboratorium med utställningar finns också på bara några minuters avstånd.

Roligt för alla åldrar

I Fiffiga huset finns det mycket för de yngre att roa sig med.

– De vuxna brukar också ha ganska kul, kanske roligare än barnen ibland, skrattar verksamhetschef Anneli Lyckeborn.

Alfred Nobel, spelad av Per Jakobsson, och Nobels kollega och assistent Ragnar Sohlman, som gestaltas av John Persson, på Björkborns herrgård.
Alfred Nobel, spelad av Per Jakobsson, och Nobels kollega och assistent Ragnar Sohlman, som gestaltas av John Persson, på Björkborns herrgård. Foto: Anders Hestad

Ett normalt år, utan corona, hade det också till exempel bjudits på teateruppsättningar och musik på området.

I sommar blir det dock färre aktiviteter. Men de kanske viktigaste, guidningarna och de populära teaterguidningarna på Björkborn, är kvar. I år är dock antalet personer i varje visning begränsat.

– I år är det tre "historiska" personer som sköter teaterguidningarna. Alfred Nobel, spelad av Per Jakobsson, Nobels kollega och assistent Ragnar Sohlman, som gestaltas av John Persson, samt Natalie Petri, som gör fredskämpen Bertha von Suttner. Tre mycket spännande personer som berättar både om sina egna liv samt deras betydelse för Alfred Nobel.

Nobelpriset

Verksamhetschefen tycker att Ragnas Sohlmans bedrift är underskattad.

– Ragnar Sohlman känner inte så många till men han betydde otroligt mycket för Alfred Nobel. Dessutom förordade Alfred Nobel honom att leda arbetet för att inrätta Nobelprisen, något som inte var helt problemfritt...

Alfred Nobel.
Alfred Nobel. Foto: Pressens Bild

Per Jakobsson, som bland annat är känd för sina upptåg i lokalrevyn, ser fram emot sommaren.

– Jag är ju ny på jobbet och har fortfarande mycket att lära. Det här är ju lite speciellt. Men det ska verkligen bli kul, säger Per Jakobsson.

Aldrig tråkigt

John Persson är desto mer rutinerad med turerna i herrgården.

– Totalt har jag gjort 175 guidningar. Men det blir faktiskt aldrig tråkigt.

Ett normalt år gästas Björkborn av ungefär 10 000 besökare.

– Så många blir det givetvis inte i år. Men vi hoppas verkligen att många i närområdet besöker oss i sommar. Har man aldrig varit här, eller om det var länge sedan, är det hög tid. Det här är verkligen något speciellt, säger Anneli Lyckeborn.

Alfred Nobel

Alfred Nobel föddes i Stockholm den 21 oktober 1833. Han dog den 10 december 1896 i San Remo i Italien. I mitten av 1860-talet uppfann han dynamiten och låg bakom mer än 350 patent.

Alfred Nobel hade vid sin död tre bostäder - lägenheten i Paris, villan i San Remo samt Björkborns herrgård.

Nobel hade 1893 köpt Bofors kanonverkstad och bodde sommartid på Björkborns herrgård. När Nobel dog 1896 blev det strid om var han egentligen bodde. Hans släktingar förordade Paris, eftersom Nobels önskan om det som skulle bli Nobelpriset då skulle omintetgöras. En snillrik fransk advokat hittade dock ett lagrum som sade att där en man har sina hästar, där ska han också anses bo. Alfred Nobel hade sina orlovhingstar i Björkborn och därmed blev herrgården hans bostad. Därför lagfördes också Nobels testamente vid Karlskoga tingsrätt och Nobelpriset blev verklighet.

Artikeltaggar

MeraSommar

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.