Ett populistiskt pladask

Ledare
PUBLICERAD:
Vill Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna förändra Anders Tegnells arbete och roll, får de gå den konstitutionella vägen som de lagstiftare de är och motionera i riksdagen, skriver Sara Gunnarsson.
Foto: Anders Wiklund/TT
Lagstiftning. Opinionen faller drastiskt och det är dags att agera. Sverigedemokraterna med deras partiledare Jimmie Åkesson i spetsen har sen coronautbrottets start varit mycket frånvarande och det är väl därför det är tid att slå till nu.

Offensiven från partiledaren är präglad av populism, men slutar som ett pladask. När de ger sig på en tjänsteperson som jobbar på uppdrag av den lagstiftning som Jimmie Åkesson själv varit med och stiftat.

Det är nationaldagen den 6 juni 2020. En högtidsdag för de allra flesta i vårt land. Kanske särskilt de individer med en nationalistisk ådra, som gärna ägnar dagen åt att berätta hur fantastiskt Sverige är och varit med alla sina traditioner och seder. En dag som Sveriges tredje största parti brukar se som deras dag. Det var nog därför många som satte sitt kaffe i hals den morgonen, när de läste Jimmie Åkessons debattartikel i Dagens Nyheter. Där han gav sig på Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell och krävde bland annat att han omedelbart skulle tvingas bort från sin tjänst.

Att en politiker som Jimmie Åkesson tycker detta förvånar nog knappast den insatta. Just denna inställning är som tagen ur en ideologisk skrift om hur auktoritära nationalister ser på samhällsstyrning. Med järnhand agera och det utan hänsyn till beslutade regler. Även om Anders Tegnell för tillfället är en mycket offentlig tjänsteperson, så är han just bara en tjänsteperson. Vill Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna förändra Anders Tegnells arbete och roll, får de gå den konstitutionella vägen som de lagstiftare de är och motionera i riksdagen. Vill man ändra mer specifika delar får de försöka få inflytande över regleringsbreven som skickas till myndigheten.

Den som är ytterst ansvarig för Anders Tegnell och Folkhälsomyndighetens arbete är dess generaldirektör Johan Carlson och det är enbart han som har mandatet att flytta på statsepidemiolog. Som arbetsgivare är man också ansvarig för att ens anställda ska kunna arbeta fritt och det utan politiska påtryckningar. I partiledardebatten i söndags konstaterade Jimmie Åkesson att ”regeringen inte har tagit något politiskt ansvar. De har bara lyssnat på expertmyndigheterna”. Ja hör och häpna, regeringen har lyssnat på experterna! De medicinskt kunniga människorna. Tänk att det skulle vara något fel med det år 2020?!

Det jag tycker är som mest beklagligt i det hela, är att det finns människor som lär gå på detta typexempel av populism. Personer som på allvar tror att ”det ordnar sig” om man flyttar på en enda tjänsteperson. Att det finns personer som tror att politiker utan varken kunskap om praktisk hälso- och sjukvård och smittlära, kan och förstår bättre än yrkeskunniga experter. Det är ledsamt att ett parti som under hela krisen varit så osynligt, plötsligt får en massa uppmärksamhet för något som är praktiskt taget omöjligt. Jag önskar inte detta påverkar opinionen, men av tidigare erfarenheter så lär det göra det. Populism är ett starkt vapen i dagens samhälle och källkritik en svag vakthund som inte lyckas skälla högt nog.

Vill Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna förändra Anders Tegnells arbete och roll, får de gå den konstitutionella vägen som de lagstiftare de är och motionera i riksdagen, skriver Sara Gunnarsson.