Hoppa till huvudinnehållet

Sju kyrkor på en resa

Publicerad:
Reporter Birthe Wetter
Birthe Wetter
birthe.wetter@mariestadstidningen.se
I Älgarås står denne vackra röda träkyrka som troligtvis härstammar från 1200-talet.
I Älgarås står denne vackra röda träkyrka som troligtvis härstammar från 1200-talet. Foto: Jenny Allvin

Totalt finns det 40 kyrkor i Mariestad, Töreboda och Gullspångs kommun. Mellan den nordligaste och den sydligaste är det tio mil.

1859 färdigställdes Södra Råda kyrkasom är den nordligaste av kyrkorna i Amnehärad Lyrestads pastorat.

I bygden har den alltid kallats för "Nya kyrkan". Fram till en blåsig novembernatt 2001 fanns det nämligen kvar en träkyrka från 1300-talet kvar i byn. Den totalförstördes i en brand men återuppbyggnad av den är i gång (mer om det på sidan 56).

Två kyrkklockor från den gamla kyrkan överfördes, de anses vara från medeltiden. Vid ringningen den 12 juli 1911 sprack den stora klockan vid ringningen den 12 juli 1911 såldes densamma till Historiska museet och en ny inköptes år 1912. Södra Råda kyrka är en av få kyrkor i Sverige som fortfarande har manuell ringning.

Via väg 200 kommer man till Hova, en gammal vägknut och gästgivarby. Den tidigare beskrivningen av en kyrka i samhället är från 1700-talet. Där samlades resesällskap inför den farliga resan genom Tivedsskogarna.

Den 23 juni 1723 utbröt ett häftigt åskoväder och en blixt slog ned i kyrkan, mitt under gudstjänsten. Alla fönster gick sönder, stora stenar flög ur den dåvarande muren och övre delen av västra gaveln föll ned. 15 personer dog omedelbart och många skadades. Offerkistan, den järnbeslagna dörren till sakristian, dopfunten och en av ljuskronorna är allt som är kvar sedan katastrofen.

Renoveringen påbörjades omgående men först 1734 stod kyrkan färdig för gudstjänst igen. 1810 började man utvidga och kyrkan stod färdig, förlängd med det nuvarande koret två år senare.

Längre söderut på väg 200 finns den röda träkyrkan i Älgarås.

– Kyrkan har byggts om i etapper, men det finns delar som vi tror härstammar från 1200-talet, säger Gunnar Svantesson i Älgarås hembygdsförening.

Porten som leder in till vapenhuset ska vara en av de äldsta bevarade delarna av kyrkan.

– Det finns även några målade brädor i innertaket som mycket väl kan ha funnits på ursprungsbyggnaden, säger Gunnar Svantesson.

Den gamla kyrkan omnämns bland annat i Arn-berättelserna. Inne i kyrkorummet dras blickarna till takmålningarna med motiv från bibeln. Målningarna utfördes år 1750-1752 av mäster Anders Broddesson från Fredsberg.

Lyrestads kyrka byggdes 1674.
Lyrestads kyrka byggdes 1674. Foto: Charlotte Ferneman

Småvägar leder till E20 där man passerar Göta kanal och Lyrestads kyrka som byggdes om 1674. Den föregicks av en medeltida stenkyrka på samma plats och delvis på samma grund. Från denna har det troligen bevarats murar i den västra delen av nordväggen samt en del inventarier som exempelvis triumfkrucifixet och en skulptur av den hängde Judas. Predikstolen är i renässansstil och målades 1652. Altartavlan i barockstil är en Rubenskopia av en okänd konstnär. Kyrktornet är från 1690 och på 1700-talet tillkom sakristian.

Europavägen leder raka vägen till Mariestad och stadens högsta punkt, domkyrkan. Den kan ses som en symbol för reformationen och kampen som rådde mellan den katolska och den protestantiska läran i slutet av 1500-talet. Märkligt nog valde hertig Karl Klara kyrka i Stockholm som förebild.

Vackra takmålningar kan upplevas i Låstad kyrka.
Vackra takmålningar kan upplevas i Låstad kyrka. Foto: Charlotte Ferneman

Exteriören har karaktären av en korskyrka i sengotisk stil med flacka spetsbågar och strävpelare. För tillfället pågår ett arbete; samtliga 14 fönster, elva av masverkstyp och tre av rosettsort, ska bytas ut

Vackra takmålningar kan upplevas i Låstad kyrka.
Vackra takmålningar kan upplevas i Låstad kyrka. Foto: Charlotte Ferneman

Via riksväg 26 kommer man till Låstad. I den kyrkan finns vackra träsniderier och unika takmålningar.

– Det är en liten pärla det här, konstaterar kyrkvaktmästaren Thomas Frykén om byggnaden som har sitt ursprung i 1100 - 1200-talet.

Odensåker kyrka uppfördes under tidig medeltid.
Odensåker kyrka uppfördes under tidig medeltid. Foto: Charlotte Ferneman

Den sydligaste kyrkan i Mariestads kommun återfinns i Odensåker, nära sjön Östen, som uppfördes under tidig medeltid. En dopfunt, storklockan, en pietàskulptur och vapenhusets målningar från sent 1400-tal är bevarade.

Artikeltaggar

GullspångHovaKyrkorLyrestadLåstadMariestadMeraOdensåkerSommarSödra RådaTörebodaÄlgarås

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.