Mitt i Mariestad finns ett paradis för fågel- och naturälskare.
Tegelängens våtmark är ett fantastiskt område.
– Nära, men ändå så underbart, säger fågelskådaren Sam Hjalmarsson.
Sam Hjalmarsson talar med värme om hur lugnt och fridfullt det är att vara fågelskådare.
– Avkopplande, men ändå spännande, konstaterar han och blickar ut över Tegelängens våtmark.
Solen skiner och himlen är blå. Små molntussar gör inte vyn sämre och en svala susar förbi på bara några meters håll.
Sam Hjalmarsson möter på parkeringen vid Skutvägen. Där är det inte långt till fågeltornet vid Tegelängen, en grön oas mitt i centrala Mariestad. Här behöver man inte trängas med andra.
Älskar det
Läraren, som varit med i Mariestads fågelklubb sedan 1969, brinner för området vid Tegelängen som bildades av fågelklubben tillsammans med Mariestads kommun.
– Mariestadsborna älskar området och strövar ofta här, säger Sam.
– Tegelängen är en riktig pärla och vi har många besök av olika fågelarter. Jag tar gärna en cykeltur förbi hit efter jobbet på Högelidsskolan. Det är fantastiskt skönt att få lite frisk luft och man vet aldrig vad man får se, framhåller han med ett leende.
– Det är häftigt och vi har sett 143 olika fågelarter här i Tegelängens våtmark. Då är inte fåglarna som ligger i Vänern eller som sitter på Gamla Ekudden medräknande.
Berättelserna är många, men någon står ut. En gång fick han se en fiskgjuse komma högt uppe i luften med en fångad fisk i klorna. Plötsligt dök det upp en havsörn som fick sin konkurrent att tappa bytet.
– Det mest otroliga var att havsörnen fångade fisken i luften med sina stora klor, berättar Sam och lyser upp.
Ett av många fågelminnen som har etsat sig fast.
Fågelintresset
Det var genom sin äldre bror Elmer som han hamnade i fågelklubben.
– Han hade en väldigt fågelintresserad mellanstadielärare i Stig Zetterberg och det var på den vägen allt började.
61-åringen noterar den ena fågelarten efter den andra under vårt samtal; Grönbena, en liten vadarfågel som tillhör familjen snäppor, tofsvipor, starar, vitkindad gäss, snatteränder... ja, listan kan göras oändlig.
Sam har koll på alla och är förstås väl påläst.
Han är heller inte rädd att vara ute när det grådaskigt. Att vara fågelskådare innebär att man är ute i ur och skur – och året runt. Allt noteras och analyseras.
– Kikaren brukar alltid vara med. Under slutet på juli och augusti kommer myrspov, kustpipare och kustsnäppa förbi på sin resa från Sibirien till trakter längre söderut. Det är fantastiskt att dessa fåglar kan göra så långa resor och passera Mariestad, säger Sam.
Fina möten
Sam Hjalmarsson lyser upp över flera minnen.
– Förr var det väldigt ovanligt att se en pilgrimsfalk eller havsörn här i Mariestad. Nu finns det fler av dem och de syns ganska ofta. Det är glädjande.
Tillsammans med brorsan och Stig Åberg har han gjort flera resor för att titta på fåglar.
– Vi har varit i Varangerhalvön i Nordnorge, Ungern, Spanien och en vårvecka i Lesbos, Grekland. Oerhört roligt, men samtidigt har jag egentligen inget större behov av att åka iväg. Mariestad och Vänern, med alla sina öar, har allt vad man önskar, säger Sam Hjalmarsson.