Hoppa till huvudinnehållet

Medelhavskänsla på Kasernhöjden

Publicerad:
Reporter Lena Fosselius-Peterson
Lena Fosselius-Peterson
lena.fosselius@vf.se
Tony Lindmark, Filé och Deli, Katarina Axelsson, Moio store and saloon, Mimi Niklasson, Artisan och Pär Lindberg, Filé och Deli har tillsammans skapat en mysig handelsplats på Kasernhöjdens östra nedre del.
Tony Lindmark, Filé och Deli, Katarina Axelsson, Moio store and saloon, Mimi Niklasson, Artisan och Pär Lindberg, Filé och Deli har tillsammans skapat en mysig handelsplats på Kasernhöjdens östra nedre del. Foto: Lena Fosselius-Peterson

Det doftar nybakt bröd, en inspirerande uteplats bjuder in till mys och vid nästa dörr så ges förslag på en underbar middag.

Vid den östra sidan av Kasernhöjden stiger du in på gårdsplanen i en Italiensk by, i varje fall får man den känslan när man kommer fram till de gamla tegelbyggnaderna som förr tillhörde försvaret men idag förvandlats till olika mysiga och härliga butiker.

Köttbutiken Filé och deli öppnade portarna i november 2019 och ägarna Pär Lindberg och Tony Lindmark menar att mottagandet av butiken har varit över förväntan.

– Vi erbjuder våra kunder kvalitetskött och vi ställer gärna upp med förslag på en meny till en god middag. För oss är relation till kunden det viktigaste, säger Tony Lindmark.

I butiken finns det inte enbart kött att köpa utan även ett stort urval av ostar och andra delikatesser. Om vädret tillåter finns det på lördagar möjlighet att ta en lunch ute på terrassen.

Tvärsöver gårdsplanen ligger brödbutiken Artisan och doften av nybakt bröd sprider sig mellan tegelhusen. Artisan bread beskriver sig själva som ett modernt hantverksbageri som erbjuder bröd, konditori och kaffe i en vacker miljö.

Katarina Axelsson skapar inredningsglädje med sin butik Under sommaren finns det även möjlighet att titta på konst i lokalerna.
Katarina Axelsson skapar inredningsglädje med sin butik Under sommaren finns det även möjlighet att titta på konst i lokalerna. Foto: Lena Fosselius-Peterson

Uteserveringen inbjuder till en härlig fikapaus där lugnet sprider sig och tankarna för dig vidare till en varm solig dag vid medelhavet.

Inspiration till att designa sin egen veranda eller balkong kan man få om man går en bit in på gården där inredningsbutiken Moio store ligger. Butikens ägare Katarina Axelsson tipsar om olika saker stora som små som kan piffa upp ditt hem.

– Du behöver inte mycket för att ditt rum ska förändras. En ny kudde eller vas kan räcka. I sommar har jag öppnat min vintagebutik här bredvid. Där finns ett stort urval av unika urnor, hämtade skatter från länderna runt Medelhavet, berättar Katarina Axelsson.

Under sommaren finns det även möjlighet att gå på vernissage i Katarinas butiker. Först ut är konstnärinnan Petra Weström, Hammarö som visar sina akvareller. Där efter är det Anna Thorén med flera konstnärer som visar sin konst.

Fotnot: Mer om respektive butiks erbjudanden och öppettider finns på deras instagram eller Facebook.

Artikeltaggar

KasernhöjdenLivsmedelMat och dryckSommar

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.