Hoppa till huvudinnehållet

Kummelön fyller femtio som naturreservat

Publicerad:
Kummelön firar 50 år som naturreservat.
Kummelön firar 50 år som naturreservat. Foto: Daniel Johansson

Fåren går lösa, och hundraåriga ekar kantar vägen ned till Ölmeviken. Kummelön, med sitt rika växt- och fågelliv firar femtio år som naturreservat i år

Cirka en och en halv mil väster om Kristinehamn ligger Kummelöns naturreservat. Där finns promenadstråk där man kan ströva bland mysiga får och imponerande flerhundraåriga ekar. Kummelön omvandlades till naturreservat år 1970 just för att bevara de mäktiga ekarna och för att förhindra att området skulle exploateras för fritidshusbygge, och det är fåren som med deras bete sköter markerna. Ett antal picknickbord finns utplacerade runtom naturreservatet för den som vill ta med sig fika att äta i en stilla och naturskön miljö, och nere vid vattnet finns en brygga från vilken man kan se fiskstim simma förbi. Det finns dock inga grillplatser utomhus, och det är förbjudet att göra upp eld i naturreservatet, så vill man grilla korv får man ta sig till raststugan längst ute på Kummelöns spets där det finns en öppen spis. Från stugan har man en fantastisk utsikt över Ölmeviken, och därifrån kan man skåda allsköns fåglar, såsom gäss, änder och hackspettar. Har man riktigt tur kan man till och med få syn på en och annan havsörn.

För att ta dig till Kummelön svänger du av E18 mot Ölme kyrka. Passera kyrkan och följ skyltarna till naturreservatet.

Artikeltaggar

KristinehamnNaturreservatSommarTurism

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.