Livets sus och brus

Krönikor
PUBLICERAD:
"Det är speciellt att se sin sons första poolbad", skriver Tim Sterner.
Foto: Marijah Sterner Stafås

Det är egentligen alldeles för varmt för att sitta framför datorn och skriva just nu. Trots att jag väntat till sen kväll och är stationerad i ett mörkt vardagsrum.

Jag försöker undvika alla maskiner och ljuskällor som alstrar värme. Försöker ta vara på minsta vindpust som passerar via luftflödet från två pelarfläktar, en bordsfläkt, två öppna fönster och en vidöppen balkongdörr.

Med jämna mellanrum överröstas suset från fläktarna av bruset från monitorn som avslöjar sonens sömnrörelser i rummet intill. Stundtals smider en av hushållets två katter listiga planer för bryta sig in i rummet. Jag och min fru avstyr otaliga försök om kvällarna.

Det är tur att man är förhållandevis härdad och har byggt upp ett försvar mot de flesta distraktioner. Det mesta har jag nog högstadie- och gymnasietiden att tacka för. Då lärde jag mig verkligen att stänga ute alla hot mot min koncentration. Vilket var många.

Jag behöver nog knappast nämna att jag inte var en av klassens bröliga killar. Jag var en av de som störde sig på deras meningslösa oväsen och försökte fokusera på uppgiften.

I jobbsammanhang har jag haft turen att slippa sitta i ett öppet kontorslandskap. Jag tror inte på den modellen. Jag tror att effektiviteten blir lidande. Inte för att effektiviteten gynnas av att sitta i ett kolsvart vardagsrum, men under rätt förutsättningar tror jag att man kan arbeta betydligt mer effektivt i exempelvis ett hemmakontor. Jag är ganska övertygad om att många arbetsformer som uppstått under pandemin kommer fortsätta tillämpas även efteråt.

Det är imponerande hur lokala butiker och tjänster har anpassats efter den rådande situationen. Tyvärr så är det inte många äldre som kan hantera de digitala lösningarna, trots att de är den målgrupp som skulle ha mest nytta av dem just nu.

Min mormor skulle ha mycket nytta av flera digitala tjänster, men jag vet sedan tidigare att inlärningskurvan är väldigt brant för henne. Hon försöker trampa sig uppåt men rullar oftast ned tillbaka och blir tjurig likt ett barn som försöker lära sig cykla. Det är inte så lätt.

Hon har dock gjort många anpassningar i sin vardag för att minska risken att drabbas. Nu när värmen är på besök kan vi umgås ute. Hennes hus har alltid varit en knytpunkt inom familjen och likaså nu. Hon sitter på altanen medan resten är utspridda på filtar och stolar i den lummiga trädgården. Det känns ganska fint och hoppfullt mitt i allt elände.

Vi var där under större delen av dagen, vilket bidragit till att jag sitter här och skriver i mörkret. Vi skapade en egen liten oas med filt, UV-tält, såpbubbelmaskin och pool till lillen.

Det är speciellt att se sin sons första poolbad i en trädgård där man själv har så fina barndomsminnen. Det är ett ögonblick som lyser upp och värmer när kvällen blivit natt och fläktarna väl börjar ha effekt.