Hoppa till huvudinnehållet

Glesare camping i lugn miljö

Publicerad:
Så här ser tälten ut. Detta finns på Arnön utanför Väse.
Så här ser tälten ut. Detta finns på Arnön utanför Väse. Foto: Happie camp

En traditionell camping är ofta många människor på liten yta.

– Men Happie camp handlar i stället om att placera få människor på en stor yta, säger Staffan Svantesson, delägare och grundare.

I dag har Happie camp tre tält utplacerade på Arnön och lika många utanför Hagfors. Mottot är att det ska vara 200 meter mellan tälten. Här kan den bo som söker lugnet och naturen, tystheten och tid för eftertanke. Men med komfort.

– Det är ingen "gampling", ingen glamourös camping, det är avskildheten som är det stora värdet. Målgruppen på traditionella campingar är villaägare, vår målgrupp är stadsbor i lägenhet som vill bort från sus och dus.

Jobbade på camping

Idén till Happie camp började växa fram för tio år sedan då Staffan Svantesson jobbade ett par somrar på sin pappas camping vid sjön Hjälmaren. Han reagerade på att camparna knappast pratade med varandra, var och en satt i sin lilla ruta och det förekom inget socialt umgänge.

Staffan Svantesson har som mål att på sikt ha 50 hotell.
Staffan Svantesson har som mål att på sikt ha 50 hotell. Foto: Happie camp

– Jag började fundera på varför, varför detta inte passade mig och tänkte på "upp och ned-camping". Vid solnedgången satt jag ensam.

Vandring i Patagonien

Staffan Svantesson gick en reklamutbildning på Bergs i Stockholm och var av grundarna till företaget Ztory som senare köptes upp av Storytel. Därefter jobbade han med uppdrag åt NCC. Under en vandring i Patagonien övernattade han i naturreservat där man kunde hyra in sig i Everesttält i byar som byggts upp.

– Då föll den andra pusselbiten på plats. varför skulle vi inte kunna ha något sådant i Värmland?

Staffan Svantesson köpte ett tält och satte upp det på en kompis gräsmatta och tog kontakt med markägare i Hagfors.

– De tyckte att det lät spännande. Först att testa blev min syster med familj. Efter att hon lagt ut på facebook sa det "pang"! Från juli till september hade 183 personer hört av sig. Jag satte upp ett tält.

Tanken med Happie camp är att det ska vara komfort i det enkla, lyx i naturen. Därför har tälten försetts med Premiumkök, sängar som bäddas med lin och merinoull.

"Canvasdass"

Toaletterna är en va-fri lösning som placerats i ett intimtält, eller som Staffan Svantesson kallar det, "canvasdass".

– Vi gjorde en gästundersökning i somras och fick fem av fem på allt utom toaletterna som fick fyra. Så nu har vi uppgraderat dem.

Någon reception finns inte ute på Arnön eller vid campingen utanför Hagfors.

– Men vi har kundsupport så gästerna kan nå oss. Vi hjälper också till att boka aktiviteter såsom skogsbad, yoga och lokala guider.

Inredning i ett tält.
Inredning i ett tält. Foto: Happie camp

I fjol stannade de flesta ett dygn men i år bokar gästerna längre tid. Något som kan ha bidragit till detta är de matkassar som kan levereras.

Planer för framtiden

Staffan Svantesson har planer på att företaget ska växa och utvecklas. Det förs diskussioner med flera kommuner och man letar efter markägare som är intresserade av att få en ny intäktskanal.

– Nu är vi i etableringsfasen, nästa år blir det lansering. Vi letar efter någon franchisetagare och målet är 50 hotell.

Staffan Svantesson är jätteglad över den positiva respons och det stöd han fått från kommuner, organisationer och företag.

– Det finns en stolthet över Värmland, fast det är lätt att bli hemmablind.

Artikeltaggar

ArnönDå & NuHagforsNyheterVäse

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.