Hoppa till huvudinnehållet

Ingen sänkt skatt 2021

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Barngrupperna i förskolan kommer att ha i genomsnitt 17,5 barn.
Barngrupperna i förskolan kommer att ha i genomsnitt 17,5 barn. Foto: NTB

Det blir ingen skattesänkning för Hammaröborna nästa år.

Det står klart sedan Hammarösamverkan presenterat sin budget för 2021.

33 miljoner kronor ska sparas under nästa år. Det är en lindrigare besparing än de 40 miljoner kronor som tidigare aviserats. Men den tidigare utlovade skattesänkningen på tio öre uteblir också. Det nybildade partiet Sans o Balans har nyligen gått ut med information om att man inte kommer att ställa sig bakom de blågrönas förslag om skattesänkning på tio öre.

Lindra besparingar

Denna skulle ha kostat kommunen fyra miljoner. Dessa pengar ska lindra de besparingar som drabbbar bildningsnämnden som får fyra miljoner av de pengar som kommunen behåller genom den uteblivna skattesänkningen. Därutöver får nämnden ytterligare tre miljoner kronor från det budgeterade resultatet.

Mjölk till maten kommer inte att serveras varje dag i skolorna.
Mjölk till maten kommer inte att serveras varje dag i skolorna. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Men det blir ändå tufft för nämnden som ska spara 8,4 miljoner kronor. Ett av måltidsalternativen inom skolan tas bort och det kommer inte att serveras mjölk till maten alla dagar.

Besparingarna kommer också att påverka storleken på barngrupperna i förskolan som kommer att ha i genomsnitt 17,5 barn.

Utemiljö och lokalvård

Servicenämnden ska också spara vilket innebär 2,6 miljoner kronor mindre till kosten. Även detta påverkar skolan och förskolan. Vidare kommer servicenämndens besparingar att märkas beträffande utemiljö, lokalvård och fastigheter.

Socialnämnden ska spara 13,1 miljoner och serviceförvaltningen 9,2.

Budgeten för 2021 behandlas av kommunfullmäktige den 22 juni.

Artikeltaggar

BudgetarHammarö kommunNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.