Det är inte över än

Ledare
PUBLICERAD:
Sverige kommer att tvingas balansera framåt mellan restriktioner och mångas krav på ett normalt vardagsliv. Svåra avvägningar blir fortsatt nödvändiga, skriver Johan Chytraeus.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Smitta. OS i pandemihantering? Ja, det är något som tycks pågå nu för tiden.

På plan har vi media, politiker och en och annan smittskyddsläkare. Tydliga supporterlag för ena eller andra sidan har för länge sedan formerat sig. Brösttonerna över egna mått och steg för att hindra smittan av covid-19 går förstås höga. Men om det är någon gren som är särskilt populär inom denna idrott, så är det att med häpnad peka finger åt länder som inte vidtar samma åtgärder som en själv. Just det senare tycks norrmännen vara förvånansvärt bra på när det gäller Sverige.

Så vem gör rätt? Det är nog alldeles för tidigt att säga.

Vi är många som är less på pandemin vid det här laget men covid-19 är ingen vårinfluensa som ebbar ut lagom till sommarsemestern och roséstinna trädgårdspartyn. Tvärtom, det är nu det börjar på allvar. Sverige kommer att tvingas balansera framåt mellan restriktioner och mångas krav på ett normalt vardagsliv. Svåra avvägningar blir fortsatt nödvändiga.

På det stora hela går det inte att jämföra länders strategier. Det går heller inte att likt en sportkommentator redan nu avgöra vilka strategier som är framgångsrika eller inte. Utgångsläget skiljer, liksom befolkningens mottaglighet för allmänna rekommendationer kontra lagstiftning. Vad som däremot är uppenbart är att den här smittan inte kan stoppas. Inte så länge ett vaccin saknas. Smittspridningen i Sverige och globalt kommer att fortgå. Det går heller inte att frysa tiden och säga att ”nu har 60 procent smittats i Sverige, nu är vi immuna”. Den som ännu inte smittats löper alltid risken att drabbas så länge covid-19 inte kan bemötas globalt med ett vaccin.

En total nedstängning kan förstås bromsa spridningen men inte stoppa den. Man skjuter bara fram puckeln - samtidigt som ekonomin krossas i nedstängningens spår. Så snart restriktionerna hävs, ökar risken igen för spridning. Och just detta lär våra nordiska grannar snart bli varse. I takt med att Danmark, Norge och Finland öppnar upp för en friare tillvaro mer lik den Sverige haft under våren – så kommer grannländernas smittantal att stiga.

Det kan ta ett till flera år att utveckla, testa och slutligen godkänna ett vaccin. Om vi stänger ner Sverige och världen ett eller flera år så kommer ekonomin att sargas så pass mycket att fler dör av den så kallade lockdownen men genom andra orsaker än just virussmitta.

Statistik är en svår materia och särskilt när det gäller ett virus som vi fortfarande vet ganska lite om. Men det antas generellt att cirka 0,1 procent av alla smittade dör. Om vi antar att 100 procent av alla svenskar skulle smittas får vi ett Coronadödstal på 10 000 personer. Vi har i så fall drygt 6 000 dödsfall kvar och de avlidna kan bli många fler om vården inte klarar av att hantera en anstormning av akut sjuka till vården.

När man tar ett samlat grepp om situationen inser man att det är svårt att på ett relevant sätt attackera regeringens och samarbetspartiernas coronahantering. En del kunde och kan säkert göras annorlunda men en pandemi kommer oaktat alla åtgärder att kräva ett stort antal avlidna. Det hela är långt ifrån över.