• idag
  8 aug
  28°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  28°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Arkivens guld väntar på dig

Krönikor
PUBLICERAD:
Arkiven med allt deras guld är tyvärr underutnyttjade. Det gäller inte minst Arkivcentrum i Karlstad, skriver Anders Ajaxson.
Foto: Lisa Olaison

Det vimlar numera av släktforskare i alla delar i detta land. Lägg därtill den stora mängd människor som håller på med lokalhistoria, en näraliggande gren på detta aktivitetsträd, och man skådar en folkrörelse i vår tid.

Jag hör till den senare sorten, lokalhistorikerna. Inom detta gebit underlättar det kraftigt om man hela livet varit svårt förtjust – för att använda ett av Leif G W Perssons favorituttryck – i den bygd där man växte upp.

Möjligheterna att tränga in i flydda tider är ju dessutom så enastående goda nuförtiden. På nätet – Internet – kan man göra den ena upptäckten efter den andra. Länge var jag skeptisk mot Facebook men idag, efter blott tre års Fb-medverkan, är jag en entusiastisk anhängare. Icke minst för all lokalhistoria i text och bild som väller fram från de geografiskt avgränsade, ofta ”sockenvisa” grupper som där finns.

Många arkiv är också nåbara på nätet. Hos Riksarkivet finns god vägledning att få hur man kan komma vidare, hur man kan tränga ännu djupare in i det ämne/område man studerar. Och i arkivlokalerna väntar de innehållsrika HANDLINGARNA, de fysiska protokollsböckerna (eller vad det kan vara), på att bli öppnade. Ibland kan jag nästan känna att de viskar till läsaren – äntligen hittade du oss!

Häromdagen var jag i behov att få tag i skolkatalogen från Högre Allmänna Läroverket i Karlstad från slutet av 1940-talet. Tog mig alltså till Arkivcentrum mitt emot Centralsjukhuset. En alldeles speciell lärare med en alldeles speciell bakgrund under andra världskriget var vad jag letade efter. Fanns han? Javisst gjorde han det – och så kom ännu en pusselbit på plats i detta lilla forskningsprojekt.

Nästan alltid är det inom kategorin ”mysterier och gåtor” som mina arkivstudier rör sig. I drygt tio är har jag ägnat mig åt ett kriminalfall, där jag tycker att jag ser något viktigt som polisen tyvärr förbisåg. Mer om detta i ett annat sammanhang – kanske.

Arkiven med allt deras guld är tyvärr underutnyttjade. Det gäller inte minst Arkivcentrum i Karlstad, som är inrymt i det före detta seminariet. Seminariets aula med dess respektingivande takhöjd och rymd har blivit forskarsal.

Om en bredare allmänhet hade en aning om vilka skatter som göms i arkiven skulle forskarsalen förmodligen inte räcka till. Jag har flera bekanta som är trogna besökare och med liv och lust läser gamla rättegångshandlingar och brevsamlingar, letar i körkorts- och bilregister, studerar personliga handlingar efter kända värmlänningar från fordom, dyker ner i den förr så mäktige föreningsvärlden som byggde upp vartenda småsamhälle i våra bygder från och med 1800-talet – för att bara nämna några exempel.

Kulturlandet Sverige är som allra bäst, i mina ögon, när man i en sådan utsökt miljö kan gå in i dåtidens handlingar och avtäcka det förflutna steg för steg – och bara behöver betala för de kopior som man eventuellt måste ta. Till och med den lilla kostnaden kan man slippa: digitalkameran duger ofta gott!