Tvist om priolista stoppar regionernas tester

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Regionerna kan redan nu provta fritt i prioritetsgrupp tre, enligt MSB. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Coronatester av samhällsviktig personal måste trappas upp. Regionerna är långt ifrån att nå målet om 100 000 tester i veckan.
Stockholm säger att man inväntar ett förtydligande, men egentligen finns det inget som hindrar regionerna från att provta exempelvis poliser redan nu.

Regionerna har inte på långa vägar lyckats uppfylla målet om 100 000 tester i veckan i mitten av maj. Bara 30 000 provtogs förra veckan för en pågående infektion med covid-19.

Utöver patienter samt vård- och omsorgspersonal måste regionerna nu börja testa även i det som kallas "annan samhällsviktig verksamhet", enligt regeringens testsamordnare för covid-19.

– Vad vi nu måste jobba väldigt intensivt på, det är att få in prioritetsgrupp tre, de som har de här samhällsviktiga funktionerna, sade Harriet Wallberg i Sveriges Radios Studio Ett i fredags.

Vissa regioner har redan börjat med detta, men andra, bland annat Stockholm, har krävt förtydliganden av vilka som avses.

– Vi provtar så mycket vi kan och förbereder oss för att provta ännu mer. Men prioriteringsgrupperna måste man förtydliga. Nu provtar vi enligt prioriteringsgrupp ett och två, men hur ska vi prioritera för att gå vidare?, säger Ella Bohlin (KD), vårdutvecklingsregionråd i Region Stockholm.

Bygger på skollistan

Nya riktlinjer är på gång inom kort. I början av veckan ska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) leverera ett underlag till Folkhälsomyndigheten, som därefter ska uppdatera indikationen för vilka som ska provtas.

– Vi har lämnat ett första underlag till dem tidigare, det kommer nu att kompletteras med ytterligare rekommendationer och kriterier, säger Svante Werger, strategisk rådgivare på MSB.

Arbetet bygger på den lista över samhällsviktiga yrken som togs fram utifall skolorna skulle behöva stängas. Den listan är redan offentlig och strängt taget finns inget som stoppar regioner från att redan nu börja provta baserat på den, enligt MSB.

– Spontant tycker jag att det vore bra att komma i gång och hellre göra saker och ting än att vänta på att allt blir exakt rätt, säger Svante Werger.

– Vi arbetar för att ta fram ett nytt stöd för det här arbetet, men jag ser inte att det ska behöva hindra att man börjar arbeta med frågan.

I det nya underlaget förtydligas vilken samhällsviktig personal regionerna bör fokusera på i första hand.

– Vissa av de här yrkesgrupperna kan det vara extra viktigt att prioritera med hänsyn till vilken typ av arbetsuppgifter man har – om man arbetar nära andra människor och det därmed är särskilt viktigt att man inte är smittsam till exempel, säger Svante Werger.

Vill ha jämlik vård

Region Stockholm ska enligt regeringens plan komma upp i 23 000 tester i veckan. I dag görs cirka 8 000.

Ella Bohlin ser fram emot de nya riktlinjerna.

– Jag välkomnar verkligen den ambitionen och hoppas på ett förtydligande i veckan. Jag tycker det är viktigt att det inte blir symbolpolitik, att man slänger ur sig ett högt uppsatt mål och sedan lämnar regionerna lite vind för våg, säger Ella Bohlin.

TT: Men varför måste ni invänta riktlinjerna – det står er fritt att börja testa vilka ni vill i priogrupp tre?

– Allt är väldigt nytt med covid-19, varje dag bryter man ny mark kring den här sjukdomen. Argumentet för att ha nationella riktlinjer är att vi vill ha en jämlik vård över hela landet. Det kan inte vara så att en region gör på ett sätt och grannregionen på ett annat.

Socialminister Lena Hallengren (S) har tidigare betonat att de regioner som anser sig ha testat nog i de två mest prioriterade grupperna bör gå vidare med de grupper som kommer därnäst.

På TT:s fråga om direktiven från nationellt håll hade behövt vara tydligare svarade hon:

– Jag tycker att det är tydligt.

Anja Haglund/TT

Fakta: Prio-listan

Fakta: Prio-listan

Folkhälsomyndighetens prioritering för provtagning:

1. Patienter i behov av inneliggande vård, inneliggande patienter vid sjukhus, individer som tillhör någon riskgrupp, samt boende inom omsorg och på institutioner.

2. Personal inom sjukvård och omsorg.

3. Personal inom övrig samhällsviktig verksamhet

4. Övriga relevanta delar av samhället.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Fakta: Antalet som testas

Fakta: Antalet som testas

Analyserade prover för viruset som orsakar covid-19 i Sverige:

Vecka 19: Nästan 29 400

Vecka 18: Drygt 28 800.

Vecka 17: Nästan 24 600.

Vecka 16: Drygt 20 000.

Vecka 15: Nästan 19 900.

Vecka 14: Drygt 17 700.

Vecka 13: Drygt 12 300.

Vecka 12: Drygt 10 300.

Vecka 11: Nästan 9 000.

Vecka 10: Drygt 4 300.

Totalt har nästan 177 200 individers prover analyserats sedan diagnostiken sattes upp i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.