Hoppa till huvudinnehållet

Så får du resa i Sverige – det här gäller

Publicerad:
Det är nog många som gett upp tankarna om en semester utomlands. I slutet av månaden väntas besked från myndigheterna om hur det ser ut med resande inom Sverige. Arkivbild.
Det är nog många som gett upp tankarna om en semester utomlands. I slutet av månaden väntas besked från myndigheterna om hur det ser ut med resande inom Sverige. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sommaren blir sig inte lik, har statsminister Stefan Löfven (S) varnat för. När maj snart går över till juni är det många som undrar hur semestern egentligen kommer att se ut.

Det här gäller kring resor i dagsläget:

Hur får man resa i Sverige?

Det korta svaret är: Res kort, helst inte alls.

Resor som motsvarar en till två timmar med bil från hemorten kan genomföras under vissa förutsättningar. Det är det nya budet från regeringen och Folkhälsomyndigheten.

– Det förutsätter att man inte träffar äldre eller riskgrupp, deltar i större sociala sammanhang, och har resa och boende som ger minsta möjliga sociala kontakt, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff i veckan.

Rekommendationen är dock fortsatt att tänka igenom om en resa inom Sverige alls är nödvändig.

– De flesta råd vi har gett kommer att vara aktuella över sommaren.

Kommer man att få resa som man vill i sommar?

Folkhälsomyndigheten har flaggat för att man i slutet av maj eller början på juni ska kunna ge ytterligare besked kring resandet i Sverige. Rekommendationer om att avstå från att resa inrikes kan kvarstå – eller gälla vissa delar av landet.

– Att vi nu vill hålla nere resandet beror ju på att det är stora skillnader mellan olika delar av landet. Och vi ska inte hälla bensin på brasan i de delar av landet där smittspridningen går långsamt. Det är bra att det går långsamt, har Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, tidigare sagt.

Vad behöver ske för att vi ska kunna resa inrikes?

På den frågan har Folkhälsomyndigheten svarat att man gärna vill se jämn smittspridning i hela landet för att eventuellt kunna lätta på restriktioner kring resande i Sverige.

– Så att vi inte för ut infektionen från de delar som har mycket smitta till de som har mindre, sade Anders Tegnell i början på maj.

– Vi börjar se tecken på att det saktar ner lite i Stockholm och börjar röra på sig i flera av de större regionerna.

Det råder inreseförbud till EU via Sverige – vad innebär det?

Den 17 mars beslutade regeringen att tillfälligt förbjuda icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.

Det finns dock vissa undantag, bland annat vad gäller EU-medborgare och deras familjer som vill resa hem eller som av specifika skäl behöver resa till Sverige. Förbudet gäller inte heller svenska medborgare.

Inreseförbudet började gälla den 19 mars och är just nu förlängt till den 15 juni.

Får man resa utomlands?

Utrikedepartementet gick ut med en avrådan om icke nödvändiga resor till alla länder den 14 mars. Den avrådan har förlängts och gäller fram till och med den 15 juli.

– Det är inte möjligt att förutspå när det kommer att vara möjligt att resa fritt, har utrikesminister Ann Linde (S) sagt.

Det är inte förbjudet att resa, men avrådan från UD ska ses som en signal på att läget är osäkert och att man bör tänka över eventuella beslut att resa. Det kan bland annat handla om att det kan vara svårt att kunna resa hem igen.

Malin Johanson / TT

Artikeltaggar

Anders TegnellCoronavirusetEUFolkhälsomyndighetenJohan CarlsonNyheterStefan Löfven

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.