Vik dig aldrig Nyamko Sabuni

Ledare
PUBLICERAD:
"Jag personligen står lojal med Nyamko Sabuni och tyckte det var uppfriskande att hon i denna fråga bitit ifrån rejält", skriver Sara Gunnarsson.
Foto: Ali Lorestani / TT
Bevakning. Köpt av lobbyister, rådgivare med egenintresse och mycket mer har under den senaste veckan cirkulerat kring Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Likt hökar har media och ledarskribenter bevakat minsta snedsteg för att kunna gå till attack. Attacken kom dock från den utsatta, Nyamko Sabuni bet ifrån och det med besked.

Den senaste veckan måste ha varit, för att citera Mats Knutsson (SVT), ”bland det värsta man som partiledare kan uppleva”. Nyamko Sabuni har varit i skottlinjen för en kampanj som syftar till att koppla samman henne med den oheliga lobbyismen. Scania sägs ha fått igenom sin idé om att elektrifiera stora vägar och den tidigare partiledaren Lars Leijonborg, kunde ju knappast bara vara vän med Nyamko, utan han ville något mer. En häxjakt utan dess like, med en informationsbärare tyst i det anonyma.

Att anklaga någon för att vara ”köpt” av lobbyister, är en mycket allvarlig anklagelse och jag kan därför inte annat än att bli förbannad över att individen som spridit informationen döljer sig i det dolda. Som politiker utsätts man ständigt för påverkansarbete eller ”lobbyism”. Allt från ett samrådsmöte om en byskola, till ett möte med ett fackförbund eller under en företagsträff. Alla önskar få igenom sin vilja och många tycker att den enklaste vägen är att gå genom politikerna. Det som dock sållar agnarna från vetet är vilka politiker som har integritet nog att stå upp för sina ideologiska värden, trotts yttre påtryckningar. Att klara av att ta in information och senare bearbeta den både personligen och inom partiet. Nyamko Sabuni är en person som jag upplever kan just detta.

Delen kring just elektrifiering av vägnätet var till och med ett beslut som fattades när hon ens inte var medlem i partiet. Att frågan blev stor föregående år i Almedalen anser jag och många medlemmar med mig, var en fråga om dålig tajming. Ja, riktigt dålig tajming. Men just ”dålig tajming” är ju något som Liberalerna blivit lite av en expert på...

Liberalerna är just nu ett parti i kris. Jag upplever att partiet är splittrat med många prickskyttar dolda i mörkret. Det är därför med all rätt som Nyamko Sabuni kräver att den anonyma källan träder fram och vågar visa sig. Partiet har inte råd med detta skyttegravskrig som utspelar sig, utan det är dags att gå vidare. Det är inte svårt att lista ut vilka partister som inte ställt sig bakom vår nya partiledare. Och dess individer tycker jag borde ha ett grundligt samtal med sig själva om sin framtid i partiet. Nyamko Sabuni är vald av medlemmarna och det får alla helt enkelt ta och leva med det.

Jag personligen står lojal med Nyamko Sabuni och tyckte det var uppfriskande att hon i denna fråga bitit ifrån rejält. Hon blir som bäst när hon pratar fritt om något som påverkar henne starkt. Därför hoppas jag detta tjafs lägger sig snarast. Så att vi kan återgå till att vara det liberala parti som Sverige så mycket behöver och att Nyamko Sabuni kan vara förbannad på sådant av värde, exempelvis mot våldet i nära relationer eller när barns rättigheter kränks.