Hoppa till huvudinnehållet

Överklagar beslut om besöksförbud

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
En kommuninvånare har överklagat Karlstads kommuns beslut att införa besöksförbud på äldreboenden.
En kommuninvånare har överklagat Karlstads kommuns beslut att införa besöksförbud på äldreboenden. Foto: Kallestad

Den 1 april infördes besöksförbud på landets äldreboenden. Men Karlstads kommun var tidigt ute och införde besöksförbud redan den 11 mars. Olagligt, hävdar en kommuninvånare som vill ha en laglighetsprövning.

Kommuninvånaren, som överklagat beslutet till förvaltningsrätten, menar att det inte var lagligt att införa besöksförbud i det skede som Karlstads kommun gjorde det. Klaganden anser att de lägenheter som finns i äldreboenden är hyresgästernas och att kommunen inte har rätt att bestämma över om man får ta emot besök eller inte.

Den klagande kan förstå att det fanns skäl att minska besöken i allmänna utrymmen men att detta inte ska omfatta de privata lägenheterna.

Den 1 april började regeringens besöksförbud att gälla och först då som kommunen kunde införa besöksförbud, anser den klagande. Det generella besöksförbudet infördes med en tidsgräns till 30 juni. Gällande Karlstads kommuns besöksförbud sattes ingen bortre gräns.

Artikeltaggar

Karlstads kommunNyheterÄldre

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.