Hoppa till huvudinnehållet

Söker äldre till coronastudie

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Forskare vid Karlstads universitet söker äldre till forskning om corona.
Forskare vid Karlstads universitet söker äldre till forskning om corona. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Forskare vid Karlstads universitet håller på med en undersökning om hur de gamla klarar att hantera coronakrisen.

Nu söker forskarna personer över 70 år som vill delta i studien.

– De flesta som svarat är kvinnor, så det vore önskvärt om männen också kan göra sin röst hörd, säger universitetslektor Linda Beckman, i ett pressmeddelande.

Forskarna beslutade sig för att samla in information under den pågående krisen när det stod klart att coronaviruset utvecklats till en pandemi där det krävs extrema åtgärder för att hindra smittspridning.

– Andelen äldre personer blir allt fler och budskapet från samhället är att det finns allt att vinna på att hålla sig pigg och klara sig själv så länge som möjligt. Samtidigt behöver det också finnas stöd att få, säger Johanna Gustavsson vid Centrum för samhällsrisker.

Forskarna anser att det är viktigt för framtiden att få veta mer om hur de äldre löser sin vardag när de ska hålla sig hemma.

Linda Beckman menar att det finns risk för att den psykiska hälsan kan påverkas och det är viktigt att beskriva detta för att veta vilket stöd som behövs. Forskarna är också intresserade av att se om coronakrisen även för med sig positiva följder. Det kan bland annat handla om att äldre lärt sig att beställa mat via nätet.

Artikeltaggar

ForskningKarlstads kommunKarlstads universitetNyheterÄldre

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.