Utan nysvenskar stannar vården

Ledare
PUBLICERAD:
Hälften av sjuksköterskorna i Stockholms läns landsting har utländsk bakgrund enligt statistik från Nyckeltalsinstitutet.
Foto: isabell Höjman/TT
Sedan flera veckor tillbaka uträttar sjukvårdsanställda hjältedåd på våra covid-belastade sjukhus. Det är i tider som dessa som man påminns om att många med utländsk bakgrund arbetar inom sjuk- och äldrevården.

Exakt hur många kan man förstås dividera om. Andelen ser olika ut från ett landsting till ett annat och den varierar ytterligare mellan olika yrkesgrupper inom vården. Om man till exempel tittar på Stockholms läns landsting, som är värst drabbat av Corona-viruset, visar statistik från Nyckeltalsinstitutet att bland läkarna har hela 34 procent utländsk bakgrund. För sjuksköterskor och tandläkare ligger motsvarande andel på 52 procent. Trenden är ökande – fler personer med invandrarbakgrund vill arbeta inom vården. Det gäller till exempel tandsköterskor och hygienister, där varannan har utländsk bakgrund, liksom för skötare, undersköterskor och sjukvårdsbiträden.

Man vågar knappt föreställa sig hur huvudstadens sjukvård skulle se ut utan dem. Utan en tredjedel av läkarna? Stockholms demografi är förstås annorlunda än Värmlands befolkningssammansättning men slutsatsen är i grunden densamma – utan människor med invandrarbakgrund så stannar vård-Sverige.

Förra sommaren fattades det så mycket personal inom den värmländska vården att 100 av 600 vårdplatser fick stängas av under sommaren. Det saknades 60 sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, undersköterskor och även en barnmorska. Läget var ungefär lika illa som sommaren dessförinnan. Detta trots att regionen lockar med 10 000 kronor extra i lön per vecka till den som kan tänka sig att flytta på en eller två semesterveckor.

Nu när vården kör på fälgarna för att hantera en oförutsägbar pandemi och samtidigt försöker få ihop hopplösa sommarscheman är man som potentiell coronapatient glad att Sverigedemokraterna aldrig fått vara med och styra landet. Så sent som 1999 stod det i SD:s partiprogram att alla som kommit till Sverige efter 1970 ska ”repatrieras”. Partiet har idag en nollvision för asylinvandring och för ett par år sedan lyfte man på nytt frågan om återvandring för grupper av människor. Utspelet väckte ingen större debatt i det nya samtidsklimat som vi lever i.

För trots att vi lever i en av världens mest välfungerande nationer har det spridit sig ett missnöje om att det mesta är så misskött i konungariket och att vare sig röda, gröna eller gamla allianspartier är betrodda att styra landet. Istället vill var femte väljare testa nåt nytt – Jimmie Åkesson och järnrörsgänget. För all del. SD:s sympatisörer kan ju testbo i partiets skyltfönster, det skandalomsusade Sölvesborg, för att se hur roligt det är. Eller fundera över hur många fler som dött av covid-19 på våra intensivvårdsavdelningar om vi inte haft alla dessa nysvenskar som läkare och undersköterskor.

Oavsett härkomst, så gör alla inom vården ett storartat arbete i frontlinjen mot covid-19. Offentliga hyllningar värmer säkert men när allt detta blåst över, låt oss se till att vår uppskattning också syns i de anställdas löner och arbetsvillkor.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.