Hoppa till huvudinnehållet

Niki Merimaa: "Rondellhund är drömmen"

Publicerad:
Niki Merimaas dröm är att få göra en stor rondellhund. "Det vore riktigt fränt".
Niki Merimaas dröm är att få göra en stor rondellhund. "Det vore riktigt fränt". Foto: Annica Buvik

Om Niki Merimaas ska beskriva sin egen konst är den mjuk fastän hård. Inspirationen till hans hundar och katter i brons har han samlat på sig under åren.

– Likväl som Picasso gjorde mest människor gör jag mest hundar. Hundar jag träffar har haft en stor prägel på mig.

Just nu jobbar Niki Merimaa med sin konst på heltid, annars jobbar han extra som hovmästare på restaurang Brasseriet i Karlstad. Han är aktuell för en ny utställning på Galleri Mats Bergman och i morgon är det vernissage.

Den här gången kommer han att visa upp lite nya grejer, han har nämligen börjat göra även katter. Och även nu är det kattmöten som inspirerat honom. Han pratar glatt om sin brors katt Sune, som inte längre finns i livet.

– Alla mina skulpturer heter något, så jag har en Sune. Jag kallade honom egentligen Tjock-Sune. Han var en jättefrän orange katt som gick in till grannarna och åt mat. Brorsan försökte banta honom men det gick ju inte. Han var jättetrevlig men blev väldigt tjock.

Den här katten kommer att vara med på utställningen, den står vanligtvis på CCC i Karlstad.
Den här katten kommer att vara med på utställningen, den står vanligtvis på CCC i Karlstad. Foto: Annica Buvik

”Jädrigt fränt”

Någon Tjock-Sune kommer inte att vara med på utställningen men en annan jättestor katt kommer att vara med, så också tjugofem andra skulpturer gjorda i samma storlek.

– Där får du se färgglada hundar och katter med riktigt bra patineringar, säger han.

Han har ställt ut flera gånger, senast på en samlingsutställning på Galleri Agardh & Tornvall i Stockholm. Då fick han ställa ut sida vid sida med kända konstnärer som Salvador Dali och Bror Hjort.

– Det var ju jädrigt fränt. Jättetråkigt att jag inte kunde åka dit men ändå jätteroligt att ha fått den chansen.

Fritt skapande

Han berättar att hans konstintresse är något som är medfött, redan på dagis började han teckna och på fritids började han jobba med olika lera och arbeta tredimensionellt.

– Även på högstadiet valde jag fritt skapande och då jobbade jag uteslutande med lera. Hundarna började jag nog med i 25-årsåldern.

Det som lockar honom med att göra djur är deras personligheter. Och hans skulpturer är charmiga och fulla med olika uttryck.

– Min konst är väl inte så djup kanske för allt och alla. Men det är inte meningen heller, jag försöker inte vara någon filosof direkt. Men sedan kan ju folk se saker i mina grejer men jag lägger själv inte in några egna filosofiska tankar. Jag vill gärna att de ska möta betraktaren och det gör ju de allra flesta.

Här sitter Niki Merimaa bredvid ett av sina verk, en mops, som står på restaurang Brasseriet i Karlstad.
Här sitter Niki Merimaa bredvid ett av sina verk, en mops, som står på restaurang Brasseriet i Karlstad. Foto: Annica Buvik

Tidigare gjorde han alla skulpturer i Karlstad, på senare tid när han har fått fler och större uppdrag har han anlitat gjuterier utomlands.

– Nu har jag fått kontakt med ett gjuteri utanför Tallin, tidigare anlitade jag ett i Kina. Men det här gör att det går mycket snabbare och smidigare.

Nästa stora grej

Av alla bronsfigurer han gjort är det några som är närmare hjärtat än andra.

– Pärlan och Prinsen, som står i museiparken. De ligger mig varmt om hjärtat.

Vad är nästa stora grej från Niki Nerimaa då?

– Jag skulle vilja göra en stor rondellhund, det vore riktigt fränt. Helst givetvis i Karlstad men det är klart att finns det andra intressenter så säger jag inte nej till det heller.

Artikeltaggar

Karlstads kommunKonstnärNöje/KulturUtställningar

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.