Hoppa till huvudinnehållet

Veterinärbrist påverkar jourtider vid djursjukhus

Publicerad:
Evidensia Djursjukhus på Färjestad har brist på veterinärer och drar ned på sin jourverksamhets öppettider från månadsskiftet
Evidensia Djursjukhus på Färjestad har brist på veterinärer och drar ned på sin jourverksamhets öppettider från månadsskiftet Foto: Britta Staake

Evidensia Djursjukhus på Färjestad drar ned på sin jourverksamhets öppettider från månadsskiftet.

Anledningen är den veterinärbrist som råder inom djursjukvården. Det är brist på veterinärer och djursjukskötare i hela landet vilket även påverkar Karlstads Djursjukhus. Hög beläggning i kombination med för liten personalstyrka är varken bra för patienterna eller medarbetarna, därav beslutet.

– Vi har tappat sex veterinärer på kort tid, säger Sara Olsson, djursjukhuschef. De har bland annat valt att gå till andra kliniker som bedriver dagverksamhet i sin vilja att arbeta enbart dagtid, utan jour.

Från 1 maj kommer djursjukhuset att ha öppet mellan 7.30 och 20 på vardagar och 9 och 17 på helgdagar.

– Vårt arbete präglas av att erbjuda våra kunder god vård och vara tillgängliga, därför tycker vi att det är tråkigt att behöva ta detta beslut. Men när situationen ser ut som den gör har vi inget annat val, säger Sara Olsson.

Nu pågår rekryteringen av ytterligare personal och Sara Olsson hoppas att man snart kan erbjuda full jourverksamhet igen.

De som behöver vård utanför djursjukhusets nya öppettider på jourmottagningen hänvisas nu till Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm, Blå Stjärnan Göteborg eller Mjönäs smådjursklinik.

– Vi kan bara beklaga, vår ambition är förstås att ha öppet dygnet runt. Men vi behöver göra så här för att kunna behålla en hög patientsäkerhet och för att vår personal ska orka. Förutom det som nu händer med öppettiderna är allt som vanligt. Djurägare och andra djurkliniker/djursjukhus som remitterar till oss kan känna sig fullständigt trygga med att vår vårdkvalitet håller samma mått som innan, trots jourmottagningens tillfälligt ändrade öppettider, säger Sara Olsson.

Artikeltaggar

Evidensia DjursjukhusKarlstadNyheterVeterinär

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.