Varför dök hon upp just då?

Krönikor
PUBLICERAD:
Förattaren Per Olov Enquist, 2014.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Den vackra våren infann sig, ändå satt vi inne mer än någonsin. Framför allt vi som har ett plustecken efter siffran 70. Jovisst har vi även kunnat vara ute, och jag har nästan varje dag cyklat runt en mil. Men timmarna inomhus har ändå blivit många fler än en vanlig vår. Så även tevetittandet.

Som högkonsument av medier har jag ingen dag haft långt till tevefåtöljen. Pålitliga SVT har alltid funnits till hands, men också motsvarigheten i vårt västra grannland, NRK (1+2), har gett mig god valuta för en billig penning.

På SVT Play gjorde jag ett riktigt guldfynd på självaste långfredagen. Plötsligt dök jag på ett 38 minuter långt intervjuprogram från år 2000, under rubriken ”Inspiratörerna”, där två av mina svenska favoritförfattare möttes och fortfarande var vid full vigör – Henning Mankell och Per Olov Enquist. Rekommenderas!

Osökt tänker jag på mitt eget, misslyckade försök att på tu man hand få samtala några minuter med P O Enquist. Att detta slog slint var inte mitt fel – och knappast hans heller. Så här gick det till:

Till Bokmässan i Göteborg i slutet av september 2008 (möjligen 2009) hade jag med mig senaste numret av VISaren, Värmlands idrottshistoriska sällskaps kvartalstidning. Där hade jag skrivit ett referat som jag lagt ner ovanligt stor möda på. Texten speglade utförligt det som hade hänt några månader tidigare – under en benådad sommarkväll på Erlandergården i Ransäter – där P O Enquist var den ena huvudpersonen och Forshagasonen Stefan Holm den andra. Alltså OS-guldmedaljören i höjdhopp i Aten 2004.

Med sin egen bakgrund som duglig höjdhoppare, som nästan tog två meter, var det med begeistring som Enquist samspelade med Holm inför en publik på 50 personer. Jag hade noterat att Enquist skulle medverka vid höstens Bokmässa i Göteborg, så dit bestämde jag mig för att åka – med den alldeles färska VISaren i handen.

Trots myllret av människor tog det högst en timme innan jag stötte på honom. Jag hejdade min idol, räckte över tidningen med förstasidans fina bild på duon Holm-Enquist och såg fram emot att kanske i tre-fyra minuter få prata med honom om den minnesvärda sommarkvällen i Ransäter.

Efter tio sekunder tog vårt samtal abrupt slut. Utan minsta hänsyn till att vi stod och pratade, P O och jag, trängde sig en kvinna fram och kastade sig om halsen på honom. Efter ytterligare 30 sekunder insåg jag, i det läget mer snopen än förbannad, att ett fortsatt samtal med P O var utsiktslöst för min del.

Vem var hon då, denna framfusiga kramerska? Det är nu ett bra tag sedan som jag hörde något om henne, men 2008-2009 var hon minst sagt välkänd. Då ledde hon Sveriges största politiska parti – Mona Sahlin var hennes namn.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.