Kina borde visst be världen om ursäkt

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Var finns kontrollmekanismerna för Kinas livsmedelshantering undrar Sara Gunnarsson.
Foto: Gemunu Amarasinghe
Vi hade med lätthet kunnat undvika coronaviruset om människor och myndigheter följt grundläggande kunskaper inom både djurhållning och livsmedelshygien. Det är ett virus, som så många gånger förr, haft sin början i en stat som inte tar frågorna på allvar.

Den tidigare europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M) skrev häromdagen en debattartikel i Expressen med rubriken ”Kina borde be världen om ursäkt för Corona”. I artikeln påstod Gunnar Hökmark att trots flertalet tidigare smittor och pandemier, så har inte den kinesiska staten försökt hantera grunden till densamma. Att den kinesiska staten varit mer engagerad i att övervaka den egna befolkningen, än att säkerställa att världen inte utsätts för fler smitthärdar.

Att debattartikeln irriterade upp den kinesiska staten chockerar väl knappast någon, utan deras svar blev som vanligt ”försvar är bästa anfall”. Att Gunnar Hökmark borde be Kina om ursäkt för hans uttalande, snarare än tvärsom.

Att den kinesiska staten väljer att gå till attack i denna fråga tycker jag är riktigt skrattretande. Tittar man på den kinesiska djurskyddslagstiftning och livsmedelslagstiftning kan man se två stora luftslott. Det finns förvisso lagar men få förväntas följa dem. Vart finns kontrollmekanismerna? Vem är det som bär ansvaret för att säkerställa att djurhållningen och livsmedelshygienen är god? Att illegala köttmarknader stängs ner? Och kanske den viktigaste frågan, vad blir konsekvensen om man bryter mot lagen?

Coronaviruset hade sin start i staden Wuhan och på just en illegal köttmarknad. Enligt vittnen såldes ”allt möjligt” på denna marknad. Från krokodiler, ormar till råttor och fladdermöss. Döda som levande djur, sida vid sida. Att blanda levande djur och kött är som ett be om en smitthärd, en cocktail med en massa otäcka bakterier och virus.

Som jag skrev ovan är detta inte det första tillfället som en smitta har sin början i Kina. Bland annat coronaviruset sars år 2003 hade sin grund i södra Kina. En kan ju fråga sig egentligen hur många smittor som har börjat i Kina och som tystats ner innan de blev publika. Det med tanke på vad som hände med den läkare som uppmärksammade det senaste coronaviruset…

Jag håller därför med de som tycker att det är dags för Kina och andra länder som inte har en god djurhållning och livsmedelshantering, att de måste börja ändra sig snarast. Kina måste också acceptera det faktum att detta aldrig hade behövt hänt om de faktiskt hade tagit kontroll över situationen och krävt att deras medborgare följer basala rutiner.

Att människor nu dör på grund av en stats naivitet gör åtminstone mig förbaskat upprörd och jag kan inte annat än att hålla med Gunnar Hökmark. Det minsta man ska kunna kräva är en rejäl ursäkt och ett lovord att de kommer bättra sig direkt när den värsta krisen är över.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.