Hoppa till huvudinnehållet

Sara Vintfjärd är spindeln i Cabarynätet

Publicerad:
I närmare tio år har Sara Vintfjärd jobbat vid sidan av scenen i olika produktioner.
I närmare tio år har Sara Vintfjärd jobbat vid sidan av scenen i olika produktioner. Foto: Privat

Hon har koll på allt i produktionen och lite till. Sara Vintfjärd är bara 26 år gammal men har många års erfarenhet av rollen som producent. Nu tar hon sig an Cabary för fjärde gången.

– Revy är ett sådant häftigt koncept eftersom det är humor, sång, musik och teater. Det är det bästa av alla världar på något sätt. Det skithäftigt tycker jag.

Att jobba med teaterproduktion halkade hon in på som tonåring genom Säffleoperan. 2009 stod hon på scenen i Zorba men insåg att hon trivdes mer med arbetet vid sidan av.

– Jag började med scenteknik i stället, ljud och ljus och tyckte det var roligt. När vi flyttade till Karlstad behövde de en scentekniker till Heja Sverige och så fortsatte det.

Hon gjorde sitt första producentjobb som 21-åring och har bland annat jobbat med Erik Rynefors och "Night of Queen" i flera år.

– Jag fattar det inte riktigt själv ibland, för det gick verkligen från att ha varit en rolig hobby till att något jag kan frilansa som. Det är en helt ny värld för mig men jag trivs jättebra, det är hur kul som helst.

Vad är det som är så roligt med producentrollen?

– Det är väl att få ihop en helhet, att se till att allt funkar och förstå värdet av olika delar i en produktion. Det är en häftig utmaning för inget får falla mellan stolarna. Det är mycket som ska klaffa när man är producent.

Att stå i rampljuset är inget som lockar Sara VIntfjärd, hon är hellre den som riktar ljuset på skådespelarna.
Att stå i rampljuset är inget som lockar Sara VIntfjärd, hon är hellre den som riktar ljuset på skådespelarna. Foto: Ida Myrin

Administrativt jobb

I år är det alltså fjärde gången hon är producent för Cabary och arbetet har redan startat. Man hoppas kunna köra på som vanligt vid nyår då premiären sker. I maj är det dags för audition och Sara Vintfjärd har att stå i redan nu även om det är som mest hektiskt under hösten.

– I uppstartsfasen är det jag som har kontakt med Scalateatern och gör allt administrativt för att det ska gå så enkelt för regissören som möjligt att hålla i audition. Jag hjälper även till med att hitta konstnärliga personer som vill jobba med oss. I år får vi anpassa lite på grund av coronaviruset, kanske kör vi mindre grupper under audition till exempel.

Ja, ni lär ju ha en del material att ta av sen när det är dags att summera året?

– Ja det ska bli väldigt spännande att se hur vi summerar det här. Det kommer nog bli en slags coronaslöja över det, men det får inte bara handla om det för då blir det för enkelspårigt. Men redan nu har vi en aktiv manusgrupp som skickar in, det är ju fritt för alla att skriva. Sedan gör vi ett test med ensemblen i höst för att se vad som funkar och inte.

Har du några drömmar eller mål med ditt jobb som producent?

– Jag vill mest kunna fortsätta göra det, i kombination med andra yrken. Det här är ingenting jag kan ägna mig åt på heltid. Sedan är det klart att det finns vissa ställen där jag vill jobba så småningom, men inte nödvändigtvis som producent utan mer med scentekniken. Man tittar på hur lamporna hänger och så, man blir lite knäpp, säger hon och skrattar.

Artikeltaggar

CabaryKarlstadNyheterScalateaternTeater

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.