Hoppa till huvudinnehållet

Fem miljoner till lättnader för företag och föreningar

Publicerad:
Kommunstyrelsen föreslår att inga avgifter för markupplåtelse gällande restaurangernas uteserveringar tas ut.
Kommunstyrelsen föreslår att inga avgifter för markupplåtelse gällande restaurangernas uteserveringar tas ut. Foto: Lisa Olaison

Inga avgifter för markupplåtelse för restaurangernas uteserveringar och möjligheten att införa avgiftsfri parkering under två-tre timmar på kvartersmark.

Det är några av de förslag som kommunstyrelsen lagt i syfte att underlätta för det lokala näringslivet och föreningar. Vid tisdagens sammanträde togs beslut att avsätta fem miljoner kronor för extra åtgärder som kan bidra till att lindra effekterna av coronapandemin.

– Vi ser att det krävs kraftfulla åtgärder för att behålla jobben och undvika konkurser och uppsägningar. Vi vill att Karlstad ska fortsätta vara en levande och attraktiv kommun och vi ska göra vad vi kan för att lindra effekterna av coronapandemin, säger Frida Pettersson (C), kommunalråd och ordförande i tillväxtutskottet.

Kommunstyrelsen har gett alla nämnder i uppdrag att se över regler och rutiner som är riktade mot företag och föreningar. Anstånd med fakturor har redan genomförts och nu har det tagits beslut om fler åtgärder.

Gratis parkering?

Kommunstyrelsen föreslår bland annat att teknik- och fastighetsnämnden inte tar ut några avgifter för markupplåtelse gällande restaurangernas uteserveringar. Nämnden beslutade enligt detta förslag under onsdagen. Vidare uppmanas kommunens parkeringsbolag Parkab att undersöka möjligheterna att införa avgiftsfri parkering på kvartersmark under två-tre timmar.

Kommunledningskontoret ska samordna arbetet med åtgärder för att minska konsekvenserna av coronautbrottet för näringsliv och föreningar. Enligt beslutet bör samordningen innefatta såväl nämnder som bolag inom kommunkoncernen.

– Många ideella föreningar har det tufft men gör samtidigt storartade insatser under rådande omständigheter och därför är det viktigt att vi nu stödjer dem med extra medel och insatser, säger Anders Tallgren (S), kommunalråd och vice ordförande i tillväxtutskottet, i ett pressmeddelande.

Parkeringsbolaget Parkab uppmanas att undersöka möjligheterna att införa avgiftsfri parkering på kvartersmark under två-tre timmar.
Parkeringsbolaget Parkab uppmanas att undersöka möjligheterna att införa avgiftsfri parkering på kvartersmark under två-tre timmar. Foto: Joachim Lagercrantz

Det kommer även att inrättas en så kallad "en väg in" vilken ska hantera frågor som rör coronautbrottets effekter för det lokala näringslivet och kommunledningskontoret fåruppdraget att vidta åtgärder för att förkorta kommunens och de kommunala bolagens betalningstid för inkommande fakturor.

Servicetrafik

Kommunstyrelsen ställer sig också bakom, och stödjer, region Värmlands förslag om att omarbeta avtalet för servicetrafik. Tanken bakom detta är att stötta de trafikföretag som fått ett minskat antal beställningar. Ett omarbetat avtal skulle innebära att buss- och taxibolag kan användas i servicetrafiken för ändamål som är nyttiga för samhället.

Artikeltaggar

FöreningslivFöretagandeNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.