Försvara Sveriges frihet!

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Förra måndagen fick Ungerns premiärminister Viktor Orbán och hans regering än mer makt genom en ny nödlag som röstades igenom i coronavirusets spår.
Foto: Zoltan Mathe
I tider av oro och osäkerhet är skyddet av demokrati, fred och frihet är som viktigast. När människors oro och rädsla utnyttjas och när rop på auktoritära krafttag hörs, då bör vi ta oss i akt.

För om de krafterna väl får sin vilja igenom, då kan det vara för sent. Då är det inte säkert att utrymme för kritik finns kvar; då har människor tystats och då är vägen tillbaka lång. Så stå upp för demokrati, frihet och det öppna samhället medan du kan och medan tid är.

Kraftfulla åtgärder, hårda restriktioner, stängda gränser och ökad kontroll. Begrepp och ord vi vant oss vid den senaste månaden. Kommentarer i mediebrus och på sociala medier om hur en svag regering spelar rysk roulett med våra liv. När inte Sverige gör som alla andra, då måste vi ju ha fel? Göra allt fel? Sannolikt är inte de kommentarerna representativa för majoriteten i Sverige. Men de hörs, de syns och de påverkar.

När vi upplever hot, då är det lätt att längta efter kontroll och handlingskraft. Men hur ser vi till att det extraordinära inte blir det normala? Receptet är nämligen gammalt och beprövat. Demokratier har fallit och diktatur tagit vid på precis det sättet. Historiskt och i nutid har rädsla och kaos använts för att införa ”kraftfulla åtgärder”, som i förlängningen urholkat och till och med avskaffat demokratin.

Omvärlden förskräcker just nu. Flera länder har de senaste åren fått demokratin urholkad. Polens och Ungerns auktoritära regeringspartier har styrt dessa båda EU-medlemmar till att alltmer avlägsna sig från demokratins fundament. Pressfrihet och rättsväsendets självständighet har urholkats samtidigt som utsatta minoriteter marginaliserats och fått sina rättigheter inskränkta.

Polens allt fler ”hbtq-fria” zoner är ett osmakligt och förskräckande exempel. Ungern har med Corona som förevändning infört undantagstillstånd, avskaffat fria val och gett regeringen oinskränkt makt på obestämd tid. Till råga på allt har de infört förbud mot att kritisera regeringen och det med fängelse i straffskalan. Och så slogs sista spiken i demokratins kista och Ungern blev en diktatur.

Det är dags att vara stolt över Sverige och tacka för en grundlag som förhindrar regeringen att göra lika drastiska åtgärder som en del av våra grannländer. Det är dags att vara stolt över att vi har grundlagsskydd för mänskliga fri- och rättigheter såsom rörelsefrihet i samhället. Om detta leder till ökad smittspridning eller inte i den situation som nu råder, det tänker jag inte uttala mig om. Det får epidemiologer och andra sakkunniga inom området göra. Vad jag däremot med bestämdhet hävdar, det är att grundlagsskydd för fri- och rättigheter är värda att försvara. De behövs som mest i tider av oro och när olyckskorpar kraxar med sin mest falska stämma och ropar på hårdare tag.

Hantera din rädsla, var rädda om varandra och var stolta över ett demokratiskt Sverige som står upp för fri- och rättigheter även när det blåser covid19-kalla vindar. Glad Påsk!

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.