Hoppa till huvudinnehållet

Hans visar sina dagliga dagdroppar

Publicerad:
Hans Kvarnström sätter upp en ny dagdroppe varje dag i Naturum i Mariebergsskogen.
Hans Kvarnström sätter upp en ny dagdroppe varje dag i Naturum i Mariebergsskogen. Foto: Britta Staake

Varje dag går Hans Kvarnström från sin bostad på Kronoparken till Naturum i Mariebergsskogen för att sätta upp sin dagdroppe. Det är bilder av olika slag och några nedtecknade rader.

– Utställningar brukar ofta visa det perfekta och utvalda, det jag visar är helt spontant och ocensurerat.

Hans Kvarnström är numera pensionerad präst. Den första dagdroppen kom till 2000.

– Jag har en morgonritual. När jag vaknat mediterar jag en stund och sedan kokar jag havregrynsgröt. Medan gröten kokar gör jag en bild. I början skickade jag bilden till någon som var glad eller ledsen. Så de tidigaste dagdropparna är försvunna. Numera kan man även se dem på instagram.

Utställningen, som ingår i den omställda temaveckan Livet värt att leva, började visas den 24 mars i Naturum under benämningen "hopp-droppar". På den ena väggen hänger enbart droppar han gjort just den 24 mars genom åren. En annan vägg är vikt för droppar från 26 april under årens lopp, utställningen slutar 26 april. Och däremellan finns droppar från andra dagar, det är här Hans Kvarnström hänger upp sin dagliga droppe, en ny varje dag. Det kommer sammanlagt att bli 32 bilder innan Hans Kvarnström hängt upp utställningens sista droppe.

– Jag ser det som andlig praktik, som ett tack för att jag får vara med en dag till, en tacksamhetshandling till livet. Det här känns kreativt för mig, jag tycker att man ska våga bejaka sin kreativitet, den behövs. Många har glömt bort den kreativitet som inte är nyttig.

Artikeltaggar

Karlstads kommunMariebergsskogenNöje/KulturUtställningar

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.