Hoppa till huvudinnehållet

Klassiska bilder i färg engagerar

Publicerad:
De "fem gubbarna på bron" underhöll de träkubbar som Västra bron var belagd med.
De "fem gubbarna på bron" underhöll de träkubbar som Västra bron var belagd med. Foto: Anna Ollson

Kommunpolitikern Peter Sörensen brinner inte bara för att bevara Skutberget. Han är sedan många år en vurmare för Karlstadshistoria. I Facebookgruppen "Gamla fotografier av Karlstad", som han själv startat, har han nyligen delat ett par kolorerade bilder som blivit mycket uppskattade.

Fotografierna, som är tagna av legendariske fotografen Anna Ollson för över hundra år sedan, har han kolorerat med programmet DeOldify. Programmet sätter färg på de gamla fotona genom algoritmer, så någon exakt färgsättning vet man inte om det är.

– Det händer något när man färglägger en gammal bild, inte minst om det är en känd person. Jag vet ju inte ens om Gustaf Fröding hade bruna ögon, men det blev han här, säger Peter Sörensen och skrattar.

Gustaf Fröding som nybliven student 1879.
Gustaf Fröding som nybliven student 1879. Foto: Anna Ollson

Flera hundra personer har gillat och kommenterat bilderna av de gamla gubbarna på bron och kvinnorna i Stadsträdgården. Dessutom har flera nya medlemmar hittat till gruppen sedan bilderna delades för några dagar sedan. Peter Sörensen är lite förvånad över responsen.

– Ja, det blev jag eftersom bildkvaliteten är lägre på den med gubbarna på bron. Men den är oerhört enkel att relatera till eftersom det är en av de mest kända miljöerna vi har i Karlstad. Alla passerar där hela tiden och det är en av få miljöer som i princip är intakt sedan den tiden. Dessutom är det vanligt folk, gubbar som jobbar.

En grupp uppklädda kvinnor i stadsträdgården, men vilka de var är det ingen som vet i dag.
En grupp uppklädda kvinnor i stadsträdgården, men vilka de var är det ingen som vet i dag. Foto: Anna Ollson

Själv är han väldigt förtjust i bilden av kvinnorna i Stadsträdgården.

– Det är en oerhört vacker bild, det är något med den som triggar i gång mig. De är närmast teatraliskt porträtterade och uppställda, de här människorna anser sig vara oerhört viktiga och förnämliga men i dag är det ingen som vet vilka de är längre. Så viktiga var de. Det tycker jag nästan är lite skrämmande i berättarlänet Värmland, berättelserna lever inte ens i hundra år innan man är bortglömd.

Peter Sörensen har tidigare gjort en fotoutställning med Anna Ollsons bilder i samarbete med Värmlands Museum och gett ut en bok med hennes bilder. Nu hoppas han kunna göra en ny utställning med hovfotografen Karl Nyströms alster.

– Då skulle man också kunna tänka sig att kolorera någon av bilderna och visa upp dem i storformat, säger han.

Artikeltaggar

Gamla BruketGustaf FrödingKarlstadLokalhistoriaMeraPeter Sörensen

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.