Stor ökning för digitala boklån i länet

Publicerad:
Färre besöker stadsbiblioteket rent fysiskt, men de digitala utlånen ökar. Foto: HP Skoglund

De fysiska besöken på Stadsbiblioteket har halverats i antal sedan februari men utlåningen fortsätter. Bibliotekens digitala tjänster har fått sig ett rejält uppsving tack vare coronavirusets konsekvenser.

– Det är kul att de tjänster som ökar mest är de som är minst kända sedan tidigare, säger bibliotekschefen Åsa Hansen.

Hon syftar bland annat till tidningstjänsten Pressreader som ger tillgång till tusentals tidningar på olika språk och som lockat många nya användare.

– Vi har sett en ökning med 180 procent sedan februari. Då hade vi omkring 9 500 visade artiklar, i mars hade vi 26 800 visade artiklar.

Även utlånen på filmtjänsten Cineasterna har ökat med 83 procent för stadsbibliotekets räkning sedan februari liksom utlånen av e-böcker och e-ljudböcker som ökat med 31 procent för hela länet.

– Jag tycker det känns bra att vi har något att erbjuda, även på distans. Jag tror att en del som har upptäckt det här väljer att fortsätta med det, medan andra går tillbaka till fysiska böcker igen sen, säger Åsa Hansen.

Bok-take away

För de som fortfarande vill läsa fysiska böcker finns bland annats tjänsten "Boken kommer". Den riktar sig till personer som har svårt att ta sig till biblioteket, men har nu utökats till att tillfälligt även omfatta 70-plussare. Den innebär att man får sina utlån hemkörda till sig. Sedan i går har erbjuder man även "take away" på en bokkasse.

– Man kan ringa till oss och berätta vad man är intresserad av att läsa och så kan man hämta sina böcker utanför biblioteket, förklarar Åsa Hansen.

Artikeltaggar

Åsa HansenCoronavirusetKarlstads stadsbibliotekLitteratur

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare