När får vi vardag igen?

Krönikor
PUBLICERAD:
Erika Bergkvist längtar efter att kunna gå ut på stan och ta en fika med en god vän.
Foto: Stefanie Dazio

Oftast känns vardagen som något som aldrig förändras eller tar slut. Vi föraktar den och tycker att vardag är tråkigt. Tills en kris kommer. Tills något gör att tillvaron måste omvärderas, planeras om och bytas ut. Eller som just nu, när människor blir sjuka, förlorar jobbet och inte kan umgås som vanligt med nära och kära. När vardagen knappt finns längre, då saknar vi den som mest.

Oj, vad vi längtar efter vardagen vi hade innan corona kom. Vi vill inget hellre än att gå till jobbet, veckohandla, ta en fika på stan med en god vän, gå till gymmet, ha en utekväll, träffa släktingar, se en fotbollsmatch, ja, jag kan fortsätta rabbla upp saker vi vill göra som så mycket hör vardagen till. Just nu går det inte, och vi kämpar alla med detta. En del finner sig lättare i det, medan andra fortsätter att leva som vanligt trots att det kan innebära fara för liv och hälsa. Det är ganska egoistiskt om du frågar mig.

Jag förstår, jag brottas med samma tankar och känslor. Ovissheten är så klart värst. När ska detta vara över, när kan vi andas ut, när kommer vi kunna återgå till det normala? När tusan får vi vardag igen? Tror att det är bra att träna på ovissheten, och att vi ska ta tillfället i akt att bara vara och se allt vi fortfarande har, istället för vad vi inte har. Träna på att vara nöjd och bra nog för vi är oftast missnöjda och önskar mer ut av livet. Fram tills krisen kom, alltså. Just nu ska vi vara glada att vi har det. Livet alltså. Vi kan inte alltid veta allt i förväg. Allt går inte att planera. Det gäller både bra och dåliga saker.

Vardagen fortsätter för mig. Ganska mycket som innan. Jag jobbar. Tränar. Umgås. Handlar. Men jag tar inte i hand, tar inte emot möten på jobbet, träffar inte folk i för stor grupp och jag oroar mig lite. Vissa dagar är jag mer orolig, andra känner jag mig lugn. Så tror jag att det är för de flesta.

Trots att det stör mig och gör mig orolig, så vet jag att det här är något vi alla måste ta oss igenom. För vi har inget val. Jag är glad för det jag fortfarande får och kan göra, och tänker att det kommer bli extra skönt och roligt när krisen är över och vi äntligen kan röra oss som vanligt igen. Ni vet, då när vardagen återvänder.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.