Bokprat: från Odysses till Churchill

Litteratur
PUBLICERAD:
Ibland beställer jag en bok som blir liggande på nattduksbordet. Jag väljer att läsa andra som kanske har kortare lånetid eller verkar mer lockande. Kirke av Madeline Miller är en sådan. Vilken tur att jag till slut öppnade den och började läsa!
Kirke av Madeline Miller. Översättare: Niclas Nilsson. Förlag: Wahlström och Widstrand

Det är svårt att referera innehållet i denna rika bok som på fyrahundra sidor tar upp större delen av den grekiska mytologin. Alla de kända gudarna, hjältarna och myterna figurerar i skildringen av Kirkes månghundraåriga liv. Somliga gestalter möter hon själv. Andra händelser berättas för henne, inte minst av den skvallrige Hermes, budbäraren, som blir hennes förste älskare.

Men tanken med boken är naturligtvis också att levandegöra dessa berättelser som följt människorna sedan tidernas begynnelse. Antikens gestalter möter oss i konsten, på teatern, i litteraturen. Vi skulle bli fattigare om vi med tiden inte kunde identifiera dessa gestalter, inte kände igen referenser till dem när vi möter dem.

Men boken är också berättelsen om en gudinna som blir allt mänskligare. Som tidigt skiljer sig från sina likar genom att visa barmhärtighet, som har ett samvete, som söker sanning. Miller låter oss följa Kirkes utveckling från obetydlig nymf hos sin far, titanen Helios, till en självständig kvinna på den öde ön Aiaje, dit hon förvisats av gudarna, som straff för sin trollkonst.

Miller dröjer vid utvalda delar av mytologin. Naturligtvis får episoden med Odysses stor plats – en underbar kärlekshistoria. Utan Odysses vetskap blir Kirke gravid och föder den älskade sonen Telegonos sedan fadern lämnat ön för att återvända till Ithaka. Och hur mycket vi än älskar våra barn, måste de en gång gå sin egen väg. Så också Telegonos som drömmer om att få lära känna sin far, den mytomspunne hjälten från Troja.

Den senare delen av boken skildrar hans ödesdigra möte med fadern. Jag vet inte hur mycket av den delen som bygger på känd mytologi och hur mycket som är Millers eget fabulerande. Det spelar heller inte så stor roll och slutet på historien ska jag inte berätta.

Unna er en djupdykning i den grekiska gudavärlden!

•••

I ord och gärning, Winston Churchill i urval av Svante Nordin. Översättning: Knut Bolander bl.a. Förlag: Ti

Helt kort vill jag föra er tillbaka till verkligheten och den någorlunda närliggande historien. För den som vill bekanta sig lite mer med statsmannen Winston Churchill, kanske efter att ha följt välgjorda tv-serien The Crown, finns flera möjligheter. Om du inte orkar ge dig på hans memoarer eller någon av de oräkneliga biografierna över honom, vill jag rekommendera Svante Nordins bok, I ord och gärning, Winston Churchill i urval.

Här möter vi utvalda delar av hans självbiografi, bland annat avsnitt om de tidiga barndomsåren och kapitlet om Lawrence av Arabien, ur samlingen Stora Samtida. Nordin har också tagit med några av Churchills mest berömda tal, som det han höll i underhuset den 13 maj 1940 under brinnande krig, om Blod, möda, svett och tårar. En sådan stilist! Churchill fick ett välförtjänt nobelpris i litteratur 1953.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.