Hoppa till huvudinnehållet

Tommy Pedersen fångar naturens under genom linsen

Publicerad:
Genom sina bilder vill Tommy Pedersen visa vilken vacker natur vi har och hoppas väcka ett vilande intresse hos andra.
Genom sina bilder vill Tommy Pedersen visa vilken vacker natur vi har och hoppas väcka ett vilande intresse hos andra. Foto: Britta Staake

Tommy Pedersen har fotograferat isbjörnar som parade sig på Svalbard, blivit topp fem i en internationell fototävling bland 55 000 inskickade bidrag och förevigat ugglefamiljen i boet.

– Naturen har alltid varit ett stort intresse men jag har aldrig haft tid, säger frilansfotografen som har Karlstad som bas.

Tommy Pedersen är uppvuxen i Upplands Bro och jobbade under många år som fotograf på Expressen. När tidningen avvecklade sin fotoavdelning var han en av de fyra sista som var kvar.

En kärleksförklaring bland de vita vidderna. Tommy Pedersen åker gärna till Norge under sina fotoresor. Fjällrävarna är fotograferade i Norge.
En kärleksförklaring bland de vita vidderna. Tommy Pedersen åker gärna till Norge under sina fotoresor. Fjällrävarna är fotograferade i Norge. Foto: TOMMY PEDERSEN

– Jag var 61 år då och fick ett avgångsvederlag. När jag var 64 år tog jag ut pension och hade turen att få ett kontrakt med TT, Tidningarnas telegrambyrå, och har fotograferat alla Färjestads hemmamatcher åt dem. Men i år blev jag lite blåst på slutspelet. Jag har också gjort en del andra jobb för TT.

Tommy Pedersen hamnade i Värmland genom sin fru som har rötter i Södra Västerrottna.

– Vi har varit där varje sommar i 35 år. När jag slutade jobba på Expressen sökte vi oss till Värmland. Eftersom min fru jobbar inom sjukvården var det inga problem för henen att få arbete. Så nu har vi bara sex-sju mil till landet.…

Snöat in på djur

Tidigare drev Tommy Pedersen även ett företag som importerade fototillbehör. Men nu kan han ägna mycket mera tid åt att fotografera djur i natur.

Lappugglefar har just anlänt till sin familj med en nyfångad råtta. Bilden är tagen i Arvika.
Lappugglefar har just anlänt till sin familj med en nyfångad råtta. Bilden är tagen i Arvika. Foto: TOMMY PEDERSEN

– Jag har snöat in lite på djur. Vackra vyer är trevligt men landskap är inte riktigt min grej. Fast jag tycker om att titta på andras bilder.

Genom sina bilder vill Tommy Pedersen visa vilken vacker natur vi har och hoppas väcka ett vilande intresse hos andra.

Det är en solig vårdag vid Bäverdalen i Alster när han plockar fram sin kamera med stativ ut minibossen som fungerar som bostad under hans fotoresor. Här finns kyl och möjligheter att laga mat, mulltoa och säng.

– Jag hade tänkt åka till Norge men nu får man ju inte resa dit.

I stället tillbringar Tommy Pedersen mycket tid i den värmländska naturen.

– Ugglor har blivit något av ett specialintresse. De är häftiga.

I Bäverdalen har han träffat på fåglar som strömstaren och kungsfiskaren, här brukar bävern hålla till och det finns andra arter på strandängarna och invid Alsterån.

– Man brukar höra kungsfiskaren innan man ser den, den har ett speciellt ljud, säger Tommy Pedersen, och tar fram sin mobil och spelar upp dess läte. När den sedan kommer är det som ett blått streck i luften.

Han är ingen fågelskådare eller ornitolog men han har pratat mycket med fågelkunniga människor och mycket information finns på artportalen.se.

– Jag jagar inte rariteter men jag känner fågelskådare som skulle sätta sig på ett plan om det upptäckts någon ovanlig art på Gotland.

Gillar ugglor

Just nu har det blivit en del besök i Hammarö kommun där det finns mycket ugglor.

Svalbard i april 2016. Bilden vann 1:a pris i Nordic Nature Photo Contest. Att isbjörnarnas kärleksakt fångades på bild under midnattssolens första dag gjorde inte upplevelsen sämre.
Svalbard i april 2016. Bilden vann 1:a pris i Nordic Nature Photo Contest. Att isbjörnarnas kärleksakt fångades på bild under midnattssolens första dag gjorde inte upplevelsen sämre. Foto: Tommy Pedersen

– Lappugglorna har ökat här, jag vet inte om det beror på klimatförändringarna. Nu har det även förekommit häckningar vilket är ganska nytt i Karlstadsområdet. Jag fotograferade en häckning förra året.

Det har blivit ett stort antal priser genom åren, främst för naturbilder men även för sport där Tommy Pedersen tagit andra och tredje pris i Årets Sportkollektion, 1979 respektive 1987. Det har även funnits tankar på att ge ut en fotobok.

I fjol skickade Tommy Pedersen in en bild av en ugglehane som just fångat en mus som levereras till boet där honan väntar med sina ungar. Det var till tävlingen Wildlife Photographer of The Year/Birds Behaviorr, Fåglar i miljö.

– 55 000 bilder hade skickats in. De valde ut 100 och jag var en av fem som fick pris. För fyra år sedan fick jag pris i en nordisk fototävling för en bild av två isbjörnar som parar sig.

Det kan bli många timmars väntan på att ett fotoobjekt ska dyka upp men Tommy Pedersen har inga problem med att vänta. Han kan sitta och fika och spana ut över döda träd som fallit ned i en å, lyssna efter läten och invänta plasket av en bäversvans. Men det blir inte alltid det väntade som dyker upp.

    Kungsfiskaren finns även i närheten av Karlstad, bland annat vid Alsterån.
Kungsfiskaren finns även i närheten av Karlstad, bland annat vid Alsterån. Foto: Tommy Pedersen

– Jag åkte till Kalvträsk för att fotografera örn men kom hem med en bild av en duvhök. Man åker ut för en sak men kommer hem med något annat. En gång fotograferade jag en isbjörn med fångst i munnen. Jag tyckte först att det var en säl men sedan såg jag på bilden att det var en vitvalsunge.

Cirka 40 meter från huset i Södra Västerrottna finns ett ugglebo och Tommy Pedersen kan följa deras familjeliv.

– De brukar inte vara skygga men förra året fick jag en kattuggla i huvudet så det blev blodvite. Jag vet inte vad som hände.

Artikeltaggar

AlsterDjuren i skogenFotograferingHammaröKarlstads kommunMeraSvalbard

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.