Hoppa till huvudinnehållet

Henrik Lindholm brinner för utveckling av landsbygden

Publicerad:
Henrik Lindholm vill uppmuntra och skapa drivkraft och få människor att känna stolthet över sin bygd och över landsbygden.
Henrik Lindholm vill uppmuntra och skapa drivkraft och få människor att känna stolthet över sin bygd och över landsbygden. Foto: Maria Starrin

Hans ambition är att förmedla känslan att det är bra att vara kreativ och ha ett hjärta som klappar för hembygden.

Sedan två år tillbaka är Henrik Lindholm landsbygdsutvecklare vid Karlstads kommun.

– Jag vill uppmuntra och skapa drivkraft och få människor att känna stolthet över sin bygd och över landsbygden.

Arbetet som landsbygdsutvecklare ligger inom näringslivs- och turismavdelningen inom Karlstads kommun. Här arbetar Henrik Lindholm som den ende landsbygdsutvecklaren, men i nära samarbete med kollegor inom näringsliv, strateger, turism och andra samarbetspartners.

– Vi har mycket samarbete med olika stödfunktioner till näringslivet, till exempel Innovation Park och Nyföretagarcentrum samt de olika klustren som skapats kring olika branscher. Det gäller bland annat frågor som handlar om hur man kan utveckla sina verksamheter eller söka stöd och bidrag.

Tidigare arbetade Henrik Lindholm under tio år på länsstyrelsen. Då gällde det regional utveckling för hela länet.

– Jag sökte arbetet som landsbygdsutvecklare i Karlstads kommun eftersom jag har ett brinnande intresse för utvecklingsfrågor och kände att det kunde vara intressant att använda mina erfarenheter till att jobba med utveckling för en enda kommun. Det har jag inte ångrat, arbetet är spännande och mångfacetterat.

Hans arbetsområde omfattar hela Karlstads kommun, med undantag för centralorterna Karlstad och Skåre.

– Det är till ytan ett stort distrikt, sex gånger tio mil, ungefär, med över 20 000 medborgare och tusentals näringsverksamheter. Det är en förmån att få åka runt och se alla vackra platser. Kommunens mindre tätorter och landsbygd har alla vackra lägen nära vatten, skogar, åkrar, insjöar och älvar. Karlstad är en fantastisk kommun och det är på landsbygden som de finaste smultronställena finns.

Förutom näringsliv och företagande på landsbygden är Henrik Lindholms arbete också relaterat till att befolkningen ska trivas.

– Det gäller till exempel servicefrågor och utveckling av föreningsliv och bygdegårdar och andra samlingsplatser.

Hans arbete är att vara en kontaktväg in i alla frågor som rör utveckling på landsbygden vilket ger mycket respons.

– Framför allt stöter jag på så mycket starkt engagemang, så många kreativa människor som vill utveckla sin bygd och från kommunens sida har vi olika verktyg att stötta med. När det gäller landsbygdsmedel är det politikerna som bestämmer medan jag kan hjälpa dem ute på landsbygden att ansöka.

Som exempel nämner han Älvenäs bygdegårdsförening som fått medel för att bygga ut bygdegården så att fler arrangemang och aktiviteter kan hållas och Vilda parken i Väse.

– Där finns eldsjälar och de vill nu utveckla. Vilda parken har besökare från hela Värmland och vill nu skapa en minipark även för de yngsta barnen.

Det verkar också finnas en återväxt inom landsbygdsrörelsen.

– I utvecklingsgrupper som Mera Molkom, Väse framtid och Norsbygdens framtid träffar jag många människor från alla generationer. I grupperna finns en blandning av olika åldrar, kön och ursprung vilket skapar bra dialoger och otroligt bred kunskapsbank om närområdet.

Henrik Lindholm menar att landsbygden utgör en stor del av Karlstads kommun.

– Landsbygden växer också, inte bara centralorten. Många vill bo på landsbygden och många är också nyfikna på att flytta från stan. Här har man möjlighet att utvecklas samtidigt som man har nära till arbetstillfällen och ändå nära till lugnet och naturen. Det är så kul att träffa alla kreativa människor som vill väl och har sitt hjärta i företag och boplats. Och ofta märker jag att de inte bara ser till att den egna verksamheten ska växa utan att de även vill hembygden väl.

Artikeltaggar

IntervjunKarlstads kommunLandsbygdMolkomNyheterVålbergVäse

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.