Se upp för coronamyterna

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
USA:s vicepresident Mike Pence är känd för sin starka tro och har inlett coronakrismöten med böner där han ber om hjälp från gud. En konstig prioritering tycker Sara Gunnarsson.
Foto: Evan Vucci
Drick varmt! Testa att hålla andan i tio sekunder för att se om du är drabbad av corona eller inte! Coronahysterin har slagit till världen över och för med sig både ”fake news”, ”fake-rådgivning” och religiös övertro.

Det var en talande bild som delades häromdagen från den amerikanska krisledningen. USA:s vicepresident Mike Pence hade samlat landets allra mest kunniga experter på pandemier för ett samtal om corona. Mike Pence som är en mycket religiös man, hade valt att inleda mötet på det sätt som bara en mycket religiös person gör. Han inledde mötet med en gemensam bön och med orden ”Med guds hjälp ska vi klara detta”. Bilden berättar mycket om både Mike Pence och den amerikanska krisberedskapen. När man som vicepresident i första hand kallar på gud och i andra hand på experterna.

Men det är inte bara i USA där religionen visat sig gå före verkligheten. I staden Qom strax söder om Irans huvudstad Teheran, har coronaviruset spridit sig utan några direkta hinder. Man skulle nästan kunna påstå att människorna där, satt sitt eget liv och andras, framför kunskapen om corona. Staden Qom är nämligen en av Irans mest religiösa städer och där går religionen och de gemensamma bönerna, framför all kunskap om smittspridning.

Iran har också, likt andra länder drabbats av vad jag vill beskriva som ”fake-rådgivning”. Falska råd som spelar ett spratt med människors krismedvetenhet. I Iran har detta utmärkt sig genom att bland annat ett 30-tal personer dött i alkoholförgiftning. Invånare i Iran har nämligen gått på myten att ”alkohol dödar virus på utsidan kroppen och gör densamma på insidan”. Dumheter tycker nog de flesta, men för invånare i ett land där kunskapen om alkohol är liten, så är i alla fall inte jag direkt förvånad. Den alkohol man får tag i där nere är inte direkt 40-procentig vodka, utan läkarsprit som är närmare 97 procent rent.

Nu tror säkert många att vi i Europa och Sverige är vettigare än att gå på sådana bluffar men det är vi tyvärr inte. Just nu sprids det på sociala medier bland annat ett inlägg från en ”Italiensk läkare” som påstår sig ha metoder för att slippa bli sjuk. Det handlar bland annat om att dricka skållande hett vatten och undvika kalla drycker. Vanvettigt och idiotiskt enligt smittskyddsläkare, då bland annat det heta vattnet riskerar att göra hinnorna sköra och då ökar risken för att smittas.

En annan myt som sprider sig i Europa och världen över, är att man kan testa om man har corona genom att försöka hålla andan i tio sekunder. För den som måste chippa efter luft eller hosta, så innebär testen att just hen har corona. Ett klockrent exempel på ”fake-rådgivning” som inte är något annat än ren bullshit.

I stunder av hysteri måste vi våga hantera våra rädslor och paranoior. Att direkt gå till ”råd” utan att titta på källan skapar bara ännu större problem. Att söka sig ut på sociala medier är bra för just det sociala men när det gäller handfast rådgivning och information så är inte Facebook och andra plattformar ”the place to be”. Vill man ha handfasta råd och veta att de faktiskt är sanna, så gäller offentliga sidor som ständigt uppdateras.

I Värmland har Region Värmland på sin egen hemsida byggt ett en särskild corona-flik för information. Folkhalsomyndigheten.se, krisinformation.se och 1177.se är ytterligare tre sidor med mycket matnyttig och korrekt information!

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.