Rädslan är värre än corona

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Tvätta händerna – och gör det ordentligt – hantera situationen och sluta sprid rädslan vidare. Rädslan för coronaviruset är i många fall värre än själva viruset.
Foto: Maja Jakobsson / TT
Corona toppar de flesta nyhetstablåer. Överallt uppdateringar om nya fall av insjuknade och döda av det nya viruset, fallande börser och påverkad samhällsekonomi. Konsekvenserna är enorma, men beror det på viruset?

Knappast bara viruset, det beror också på irrationell rädsla och negativa förväntningar. Den riktigt, kollektivt, farliga fienden är inte corona eller något annat virus. Den stora fienden är som i så många andra fall vår rädsla.

Det är mänskligt och självklart. Vi blir rädda när något okänt dyker upp och vi dessutom inser att det kan "drabba vem som helst" och i den rädslan försvinner lätt nyanserna. Och det är också just det som är oerhört farligt. För när vi tappar nyanser och proportioner, då förlorar vi också förmågan att prioritera, bedöma och agera i enlighet med förnuft. Ett lindrigt exempel är när apoteken säljer slut på munskydd, fast de bevisligen inte hjälper. Ett annat är när oroliga människor ringer till 1177 och blockerar vårdens viktiga rådgivningslinje, trots att de inte är sjuka. Rädsla som styr vår vardag blir fort oerhört destruktiv – oavsett vad orsaken må vara. I skrivande stund har ingen i Sverige avlidit till följd av coronaviruset. Jämförelsevis avlider flera hundra personer varje år i Sverige i sviterna efter en ”vanlig” säsongsinfluensa.

För att se nyanser behöver blicken lyftas bortom den upplevda potentiella faran. Då kanske vi ser det som faktiskt är reellt allvarligt.

Nu menar jag inte att människors oro inte ska tas på allvar. Oro är ett bekymmer i sig och den behöver hanteras. Men vi har alla ett ansvar för att lindra oron hos varandra och att inte att blåsa upp den onödigt mycket. För oron och rädslan kan i förlängningen få konsekvenser långt värre än ett nytt influensavirus. Om oron leder till börsras och recession av världsekonomin med massarbetslöshet som följd, då har rädslan för viruset fått värre konsekvenser än viruset i sig. Då riskerar oerhört många fler människor att fara illa alldeles oavsett smitta eller inte.

Rädslan och det uppskruvade tonläget om coronaviruset kan lära oss något mer. För att se nyanser behöver blicken lyftas bortom den upplevda potentiella faran. Då kanske vi ser det som faktiskt är reellt allvarligt. Då kommer vi kanske att upptäcka att långt fler än vad som hittills avlidit i sviter av coronavirus dör i svält varje dag. Då skulle vi kanske inse att den flyktingkris som en del populistiska partiföreträdare säger aldrig får upprepas redan pågår och att dessa populisters egentliga budskap är att vi ska låsa dörren och låtsas som om det hemska inte finns. Förnekelse är vid sidan av att överreagera ytterligare några riktigt irrationella och dåliga sätt att agera utifrån rädsla som tyvärr vissa krafter vill vinna poäng på.

Så vad ska vi göra? Hantera situationen, läs råd på folkhälsomyndigheten.se, nyansera samtalen och – framför allt – tvätta händerna med tvål och vatten ofta och under tillräckligt lång tid. Tänk, vem hade trott att handtvätt skulle kunna hjälpa världsekonomin och rädda människors välstånd, men så är det uppenbarligen här. Ta't lugnt!

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.