Hoppa till huvudinnehållet

Lene och Sofia redo för skol-SM i bageri

Publicerad:
"Jag är lite nervös för wienerdegen, att smöret ska vara för kallt och då är det kört. Då blir degen för mjuk och svår att skära i", säger Lene Nilsen Holterhuset, till vänster i bild.
"Jag är lite nervös för wienerdegen, att smöret ska vara för kallt och då är det kört. Då blir degen för mjuk och svår att skära i", säger Lene Nilsen Holterhuset, till vänster i bild. Foto: Frida Jansson Högberg

De har legat i hårdträning sedan slutet av januari. Nu är Lene Nilsen Holterhuset och Sofia Edefeldt från Tingvallagymnasiet ett av tio par som tävlar i skol-SM i bageri på måndag och tisdag.

– Det känns nervöst, men det ska bli jättekul, säger Sofia Edefeldt.

Redan innan de fick veta att de var klara för tävlingen, som de hade gjort en videoansökan till, hade duon redan börjat fundera på vad de skulle baka. De senaste veckorna har de tränat på de olika momenten som kommer under tävlingen.

– Vi ska göra wienerdeg, vetedeg, matbröd, två tårtor och marsipanfigurer, säger Lene Nilsen Holterhuset.

Allt sker givetvis under tidspress. Under första dagen har de en timme och en kvart på sig att väga och mäta upp alla ingredienser och förbereda vaniljkräm och marsipanfigurer. Det stora eldprovet sker sedan under tisdagen, då de har fyra och en halv timme på sig att baka alltsamman.

– Det har gått väldigt bra när vi har övat på skolan men där känner vi till lokalen och det gör det lite lättare. Vi har satt ihop ett schema för vad vi ska göra och sedan testat om vi kan hålla tiden några gånger.

– Första gången gick det inte så bra, då var vi tio minuter över tidsgränsen. Men de senaste gångerna har det gått mycket bättre, säger Lene Nilsen Holterhuset.

Det var Lene Nilsen Holterhusets och Sofia Edefeldts mentorer som tipsade dem om tävlingen. Att de nu ska tävla beskriver de båda som overkligt men roligt.
Det var Lene Nilsen Holterhusets och Sofia Edefeldts mentorer som tipsade dem om tävlingen. Att de nu ska tävla beskriver de båda som overkligt men roligt. Foto: Frida Jansson Högberg

"Verkade roligare"

Att det skulle bli just bagerilinjen på gymnasiet var självklart för Lene Nilsen Holterhuset.

– Jag har alltid älskat att baka och har bakat så länge jag kan minnas, mest kladdkaka, säger hon.

För Sofia Edefeldt såg vägen till bagerilinjen lite annorlunda ut.

– Jag ville gå kök och servering och jobba på restaurang. Jag hade ingen aning om att det fanns ett bageriprogram men jag tyckte att det verkade väldigt mycket roligare och jag är glad att jag valde det.

Just nu gör tjejerna sin praktik på Artisan på Kasernhöjden. Men de har också fullt fokus på SM-tävlingen i Göteborg.
Just nu gör tjejerna sin praktik på Artisan på Kasernhöjden. Men de har också fullt fokus på SM-tävlingen i Göteborg. Foto: Frida Jansson Högberg

"Bättre på matbrödet"

Inför tävlingen i Göteborg har de fått några tävlingsinstruktioner som vikter på ingredienser och att de till exempel ska göra fyra sorters bullar och olika former på brödet. De får dock själva bestämma vad som ska vara i bullarna.

Uppgifterna har de delat sinsemellan.

– Lene är mycket bättre på att kavla croissantdegen än vad jag är, säger Sofia Edefeldt.

– Och Sofia är bättre på matbrödet och de två bullarna som hon ska göra, säger Lene Nilsen Holterhuset.

Trots alla olika moment och den ständiga tidspressen är det något helt annat som lockar fram nervositeten hos duon.

– Att det är folk där och tittar på. Det kan komma vem som helst och titta på när vi bakar, det är jag lite nervös för, säger Lene Nilsen Holterhuset.

Siktar ni på förstaplatsen?

– Vi siktar på att ha kul, vinner man så är det bara en bonus, säger Sofia Edefeldt.

Artikeltaggar

BagerierKarlstadNyheterTingvallagymnasiet

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.