Hoppa till huvudinnehållet

Kvinnor i fokus under Festival för systerskap

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Det är ett späckat program som väntar Arenans besökare i helgen.
Det är ett späckat program som väntar Arenans besökare i helgen. Foto: Britta Staake

Styrkan ligger i att vi alla vill samma sak. Så sammanfattar Elisabeth Karlsson, ABF, det samarbete mellan olika föreningar som står bakom årets upplaga av Festival för systerskap. Till helgen anordnas festivalen för 17:e gången.

Kvinnorna står självklart i fokus under festivalen som lockar med namn som Margot Wallström som talar på temat Mer kvinnor, mer fred på Arenan under lördagen. Tidigare samma dag berättar Augustprisvinnaren Marit Kapla om sin bok Osebol, även detta på Arenan.

Kunskap om trans

En annan Augustvinnare är Moa-Lina Olberg Croall som vann lilla Augustpriset 2002. Hon kommer att ha samtal på scenen med en representant från nätverket systerskap om varför det behövs kunskap om trans. Moa-Lina Olberg Croalls programpunkt ingår i söndagens paket tillsammans med gruppen Aldeas vindar som sjunger egna sånger om livets fram- och baksidor.

– Programmet är en mix där vi blandar glädje med allvarliga saker.

Under manifestationen som hålls på Stora torget under söndagen medverkar bland andra Tjejjouren och Emmeli Berg Eriksson håller tal. På lördagen talar Kristina Görsing Kleine om psykisk kvinnohälsa i Karlstadrummet innan Linda Ryan Bengtsson och Maria Scheffer Lindgren från Karlstads universitet samtalar om hur kön påverkar karriär och arbetsvillkor inom den akademiska världen.

I bibliotekshuset anordnas under båda dagarna utställning med hantverk av kvinnliga företagare. Det blir dräktparader och elever från Sundsta-Älvkulegymnasiet agerar levande statyer av berömda kvinnor eller kvinnor som borde vara berömda. Under söndagens programpunkt #bortförd tar Brottsofferjouren upp frågan om hedersrelaterat våld och det faktum att många tjejer försvinner för att sedan bli bortgifta eller könsstympade.

– Vad kan vi göra för att öka medvetenheten hos allmänheten? Det här är ett dolt kvinnoproblem, säger Line Monclav, Zonta.

I Arenan visas också filmen "Jeanne Dielman, 23, qual du commerce, 1080 Bruxelles" vars innehåll ligger i linje med festivalens budskap och på söndagskvällen ges Småstadslif, ett lustspel av Alfhild Agrell. Detta är ett folklustspel från 1883 i samarbete med Karlstads Riksteaterförening.

– Dramatiken är aktuell även nu, säger Evalena Lübeck, Karlstads Teaterförening.

Klippa och sticka

I bibliotekshuset ska det finnas en skaparhörna och en idélåda där man kan lämna tips inför nästa års festival. Det finns möjlighet att klippa och klistra, kanske en affisch, och den som är sugen kan ge sig i kast med stickor och garn.

– Festivalen bygger på ett samarbete mellan frivilliga och ideella krafter, säger Line Monclav.

De medverkande föreningarna kommer att ha bord med information och arrangörerna välkomnar andra föreningar och privatpersoner att vara med.

– Vi är inte i mål på långa vägar. Det finns bland annat fortfarande ett stort lönegap men till exempel metoo har ökat medvetenheten.

Artikeltaggar

FestivalerJämställdhetKarlstads kommunNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.