Kajs kåseri: Borgarrådet

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Kaj Martelius
En och annan minns möjligen fortfarande Härold Hank. Maktmannen som var något av en spelevink och spektakelmakare i den annars så allvarstyngda kretsen av borgarråd i 1960-talets Stockholm.

Ingen bestred så vitt jag vet hans duglighet som chef för avfallsnämnden. På pälsen fick han däremot för sina debattinlägg på allehanda områden. Sina insatser startade han med bravur men nådde häpnadsväckande snabbt sin inkompetensnivå.

I en radiointervju anslöt sig Hank till paleozoologen Willibald Umlaufs överrumplande tes om att aporna härstammar från människan – alltså inte tvärtom som vi fått lära oss. ”Att Umlauf är på rätt spår inser ju var och en som studerar sina medmänniskors beteende”, påpekade Hank förtjust.

Själv blev jag just i dessa dagar provanställd på företaget Text & Bilder, som sålde text – och bildmaterial till landsortspressen. Mitt i rummet stöttade två åldrade skrivbord varandra, ett för redaktör Stig Roland Rondin och ett för mig.

En morgon några dagar före påsken ringde Stig Roland med beskedet att han hade insjuknat i influensa.

– Infernalisk otur, snörvlade Stig Roland, nu när jag äntligen fått tid för en intervju med Hank. Honom kan vi inte sumpa, men själv är jag för hes. Du får rycka in i mitt ställe.

Stig Roland nös mej i telefonörat. Sedan rosslade han fram några tips.

– Kräv honom på en kommentar till debattartikeln i DN igår. Och locka ur honom lite personalia. Vad dricker han till maten. Använder han stödstrumpor? Vad tycker han om opera. Och så vidare. Lycka till...aatchoou!

Stig Roland lade på luren, och där satt jag nu vid min Remington, min telefon och mitt tomma anteckningsblock. En finnig ung lycksökare i journalistiken, okunnig om det mesta men inte desto mindre sugen på uppdrag. På pricken klockan ett grep jag telefonluren.

Det skarpröstade svaret drabbade mej som en örfil.

– Hallå!

– Är det borgarrådet själv?

– Beror på. Vem är det jag talar med?

– Jag ringer från pressföretaget Text&Bilder. En telefonintervju är avtalad med borgarrådet, och låt mej börja med den uppmärksammade artikeln i DN. Ni skriver där att Darwins utvecklingslära står i strid med termodynamikens andra huvudsats, och jag citerar: ”Andra huvudsatsen säger att processer i ett slutet system alltid leder till ökad oordning (förhöjd entropi), minskad koncentration av materia och en avtagande temperatur (”värmedöden”). Tanken att livet på jorden skulle ha utvecklats alldeles på egen hand genom så kallat naturligt urval måste vi därför avfärda som absurd”. Slut på citatet. Nu undrar jag hur detta rimmar med borgarrådets välkända åsikt att aporna en gång utvecklades från människans förfäder.

– Lappri! dånade borgarrådet. Här gäller det att kunna hålla två tankegångar samtidigt i huvudet. Motsägelsen är bara skenbar, men massmedia gör som vanligt en anka av en hönsfjäder. Har redaktören läst Platons skrifter?

– Nej men jag diskuterar gärna filosofiska frågor med min frisör.

– Gör inte det. Ni blir bara så förvirrad. Filosofen Emanuel Kant skriver någonstans att ”med attribut menar jag det förståndet uppfattar som den konstituerande substansens väsen”… Ha! Man tackar för upplysningen! Jag tror det är Bertrand Russell som har sagt att ”filosofi är det systematiska missbruket av en för ändamålet uppfunnen terminologi”. Ganska så på kornet, inte sant? Har ni några fler frågor?

– Ja. Borgarrådet lär ska ha sagt i Hylands hörna att ”det finns inga normala människor. Normalitet är ett godtyckligt begrepp som psykiatrin använder som utgångspunkt när de fastställer graden av tokighet hos människor”. Slut på citatet…Sa borgarrådet verkligen så?!

– Inte alls! Där är jag igen felciterad! Och låt mej också få sagt att jag råkar vara en impulsiv och talträngd människa. Bland allt det kloka jag säger slinker det med en och annan obetänksamhet, och då håller sig journalisterna minsann framme och publicerar!. Var det något mer ni ville veta?

– Ja. Sover borgarrådet i pyjamas eller nattskjorta?

– Numera sover jag allt oftare i svart kostym, måttbeställd på NK:s herrkonfektion. Med vit skjorta och blå slips…

– Intressant, sa jag. Och en smula opraktiskt kunde man tycka.

– Tvärtom, unge man. Svart kostym är alldeles i sin ordning när man sitter på sitt ämbetsrum. Och för en tupplur krävs inga klädbyten. Redaktörn ska vara klar över att jag är ingen ungdom längre. Och ärligt talat, det här med att bli gammal är ingenting jag rekommenderar. Man får ju vara tacksam för att det händer bara en gång i livet. Uppmaningar har naturligtvis framförts, mer eller mindre explicit, att jag borde dra mig tillbaka. Och visst vore det en nåd att stilla bedja om. Att efter alla år få slippa den orimligt tunga bördan som borgarråd i Stockholm… men här får vi sätta punkt. Jag ser på klockan att det är hög tid för mig att åka hem och göra mig i ordning för Tristan och Isolde som framförs på Operan i kväll. Kompositören heter Wagner, som ni kanhända känner till.

– Kan vara nog så betungande, har man sagt mej, sa jag.

– Inte om man tar vara på alla tillfällen till en tupplur.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.