Hoppa till huvudinnehållet

Skatten kan sänkas redan nästa år

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
 


Bosse Henriksson (M) och de övriga i Hammarösamverkan föreslår en skattesänkning.
Bosse Henriksson (M) och de övriga i Hammarösamverkan föreslår en skattesänkning. Foto: Lisa Olaison

Inför 2020 var ekonomin så trängd att det var nödvändigt att höja skatten med 1,50 kronor. Nu kan det bli en skattesänkning med tio öre redan nästa år.

– Det känns väldigt bra att vi har kunnat vända på skutan ekonomiskt sett, säger kommunstyrelsens ordförande Bosse Henriksson (M). Det är inga stora pengar, tio öre, men vi ser att det blir en bättring så vi kan göra det här.

Skattehöjningen var nödvändig för att klara kommunens ekonomi men Hammarösamverkan har hela tiden sagt att det handlar om en tillfällig skattehöjning och att skatten ska sänkas igen så snart det är möjligt.

Under fredagen presenterade Hammarösamverkan, som består av M, KD, L, C och MP, en preliminär budget för 2021 i vilken det ingår en skattesänkning. I ett pressmeddelande säger samverkanspartierna att man under 2019 lyckats vända ett prognostiserat underskott på drygt 18 miljoner kronor till ett överskott på omkring tio miljoner kronor.

Nedtrappning av höjning

Detta innebär att det finns utrymme för att börja trappa ned på skattesatsen redan nästa år. Kvar av den tillfälliga höjningen blir då 1,40 kronor. De tio örena i skattesänknings om föreslås i budgetförslaget motsvarar cirka fyra miljoner kronor.

– När vi höjde skatten sa vi att vi räknade med att skattehöjningen skulle vara borta inom fem-tio år. Det kommer att bli besparingar även nästa år, men inte lika stora som under 2020.

Partierna säger i sitt pressmeddelande att budgetförslaget är en budget i balans men att det krävs en "stram ekonomisk styrning för att få balans i kommunens ekonomi", ett arbete som kommer att fortsätta.

Gett resultat

– Verksamheterna har gjort ett väldigt bra jobb och hållit nere kostnaderna för investeringar, anställningar och inköp. Det känns väldigt bra, det har gett resultat. Vi fick också in lite extrapengar i och med försäljningen av vindkraftparken.

Arbetet med ramarna fortsätter nu i nämnderna innan beslut tas i kommunfullmäktige i juni.

Artikeltaggar

BudgetarHammarö kommunNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.