Hoppa till huvudinnehållet

Samlar minnen om Lambergslivet

Publicerad:
Reporter Frida Jansson Högberg
Frida Jansson Högberg
frida.jansson@kt.se
Redan under första mötet började deltagarna dela minnen från uppväxten med varandra.
Redan under första mötet började deltagarna dela minnen från uppväxten med varandra. Foto: Frida Jansson Högberg

Växte du upp på Lamberget? Då kan dina minnen sättas på pränt. Nu startar Karlstads Hembygdsförening en ny cirkel för att ge ut en bok om livet på Lamberget, Tormestad och kanske även Örsholmen.

– Vi kanske kommer skriva om de gamla gårdarna som fanns här förr, runt sekelskiftet. Sedan kommer vi nog ha berättelser fram till och med 60- och 70-talet, säger Bengt Olof Lysell från föreningen.

Under Lambergscirkelns första möte på tisdagen började man med en gång att dela minnen från förr. Vem bodde i vilket hus, hur växte området fram, var det någon som överhuvudtaget badade i Lambergstjärn och var låg egentligen de där båtskjulen?

– Jag har hört att det fanns en massgrav på Tormestad, säger Marianne Fröding, en av cirkelns deltagare.

Lamberget och Herrhagen från ovan 1955. Under 1950-talet byggde KMW bostäder åt de anställda på Lamberget i form av flerfamiljshus.
Lamberget och Herrhagen från ovan 1955. Under 1950-talet byggde KMW bostäder åt de anställda på Lamberget i form av flerfamiljshus. Foto: Okänd/Karlstads hembygdsförening

Flera cirklar igång

Hittills har Karlstads Hembygdsförening gett ut tolv stadsdelsböcker och två häften fyllda med berättelser och gamla bilder om olika delar av stan. Böckernas fokus är inte att återge exakta fakta om stadsdelarna, här är det minnen och personliga upplevelser som har företräde. Lambergscirkeln är bara en av flera där arbetet är på gång med att samla in nya.

– Norrstrandscirkeln har varit i gång sedan 2000, sedan har vi Sundsta där vi har många bilder men inte så många berättelser, Herrhagscirkeln jobbar på en ny bok om Herrhagen och Romstadscirkeln skriver om Ulleberg, säger Bengt Olof Lysell.

Att samla berättelser och bilder kan ta flera år och det är faktiskt andra gången man gör ett försök med en bok om Lamberget.

– Alla som vill får vara med, vi hoppas kunna få ihop runt tio eller 15 personer i cirkeln. Vi ska försöka träffas om kvällarna framledes, men man behöver inte vara med varje gång, förtydligar Bengt Olof Lysell.

Artikeltaggar

Karlstads hembygdsföreningLambergetlokalhistoriaNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.