Den goda kompromissen

Krönikor
PUBLICERAD:
Munkfors kyrka firar 100 år i år.
Foto: VF Arkiv

Nyligen var jag med när Den Goda Kompromissen växte fram. Jag hade kommit sent in i en arbetsgrupp som ett bra tag hade planerat ett stort jubileum: av en kyrka som stod klar 1920. I oktober i år skulle firandet ske, hade man tänkt.

Men inte kunde väl detta brukssamhälles allra första statskyrka – som det var fråga om – ha invigts i höstens tid, då för hundra år sedan? Nog invigdes den väl under sommaren? Så resonerade jag.

Även denna gång knäckte jag en historisk nöt genom att läsa mikrofilm på biblioteket. Jodå, den högtidliga invigningen skedde under sommaren. Söndagen den 20 juni 1920 satte sig biskopen J. A. Eklund i Karlstad på det tidiga NKlJ-tåget (eller åkte han rentav bil?) upp till Munkfors för att utföra sin dubbla uppgift: att i samband med gudstjänsten inviga den nya kyrkan och att på sena eftermiddagen inviga den nyanlagda kyrkogården.

I år infaller den exakta hundraårsdagen lördagen den 20 juni, vilket är självaste midsommardagen. Då borde förstås ett äkta jubileum firas, framhöll jag för arbetsgruppen. Hm…en sådan förändring skulle kasta omkull mycket av den gjorda planeringen, som framför allt varit inriktad på körsång och kyrkomusik. Midsommardagen, dessutom, då vill väl folk göra annat med sina nära och kära? Jo, rimliga invändningar fanns.

Det blev inget stångande oss mellan, det blev i stället en kompromiss i form av ett tudelat firande. Upptakten, första halvlek på idrottsspråk, sker dagen efter midsommardagen, söndagen den 21 juni, då vi lägger tyngdpunkten på berättelserna om tillkomsten 1920 samt på viktiga händelser och personer under de gångna 100 åren. I oktober inträder så jubileets andra halvlek med körsången och kyrkomusiken i förgrunden.

Alla nöjda därmed? Tillräckligt nöjda i vart fall, så att ingen behövde känna sig missnöjd.

”Tidig semester”, en företeelse som nog varit Eklund helt främmande, hindrar tydligen dagens biskop från att närvara vid högtidligheten i Munkfors 21 juni. Ett streck i räkningen blev det för oss, tyvärr.

Missnöjets vinter – för att låna titeln från John Steinbecks klassiska roman – har annars fått en sällan skådad utbredning i Karlstad de senaste månaderna. ”Gärna en Muminpark men INTE på Skutberget!” borde ha kunnat vara en samlande ståndpunkt, en god kompromiss, för att undvika den dystra splittringen och söndringen. Så inte. Alla förblev djupt nere i sina skyttegravar.

Hade en sådan kompromiss betytt att den finske intressenten dragit sig ur, hade vi kunnat leva med det också.

Allra sist, helt kort:

Att även Den Kompromisslösa Kampen har sin rättmätiga plats i tillvaron, därom vittnar inte minst årets viktigaste film som råkar ha premiär denna vecka. Missa för allt i världen inte Roman Polanskis mästerverk om Dreyfusaffären, ”En officer och spion”!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.